Veel gestelde vragen
Categorieën
Subcategorieën
Vragen
-
Op welke manier kan ik mijn elektriciteitsverbruik beperken?
Elke bijkomende verbruiksbeperking op het piekmoment is welkom omdat ze bijdraagt tot het voorkomen van een effectieve schaarste en van een toepassing van het afschakelplan dat tot doel heeft een algemene black-out te vermijden. Enkele voorbeelden van maatregelen die bijdragen tot het beperken van de globale elektriciteitsvraag: het vervroegen of uitstellen van de werking van bepaalde toestellen (wasmachine, droogkast, strijkijzer,...), het doven van buitenverlichting en verlichting in plaatsen waar zich niemand bevindt, het gebruik van de microgolfoven i.p.v. de klassieke oven, het vermijden van sluipverbruik via laders en toestellen in stand-by.
-
Document voor energieoverdracht: Waarover gaat het?
Het document voor energieoverdrachtdient ingevuld te worden wanneer iemand de levering van elektriciteit en/of aardgas in een woning overneemt op zijn naam.
In welke gevallen gebruiken:
- verhuizing/betrekking van nieuwe woning;
- verkoop van een huis;
- scheiding;
- overlijden.
De meterstanden dienen nagekeken te worden en op dit formulier ingevuld te worden. Men vindt er alle gegevens van de beide klanten (de klant die weg gaat en de 'overnemer'). Dit document dient vervolgens overhandigd te worden aan uw energieleverancier.
Het document voor de overname van energie is zeer belangrijk want het heeft een juridische waarde. Bij een geschil inzake de meterstand kan het u gevraagd worden als bewijs. U dient er dus een kopie van te bewaren.
Zelfs wanneer u de identiteit van uw overnemer of vertrekkende klant (naargelang de situatie) niet kent, dient u toch dit document zelf in te vullen en op te sturen naar uw energieleverancier.
-
Hoe nagaan of mijn meter mijn verbruik correct meet ?
Indien u vermoedt dat uw meter defect is, contacteer dan ORES op het nummer 078/15.78.01 (van maandag tot vrijdag tussen 8 uur en 20 uur en op zaterdag tussen 9 uur en 13 uur/behalve op feestdagen). Wij overlopen eerst uw verbruiksoverzicht om met u te kijken of er geen verandering is gekomen in uw energieverbruik (nieuwe toestellen, verandering van de energie voor de verwarming, moeilijk leesbare meterstand enz.) Vergeet ook niet uw binneninstallatie te laten controleren. Een stroomverlies door een defect aan de isolering of een verouderde installatie kan een meerverbruik veroorzaken.
Indien uw twijfels blijven bestaan, kunt u een metrologische controle van uw meter vragen. In dit geval zal een technicus van ORES bij u langskomen met een toestel om uw meter te testen.
- Indien uw meter normaal functioneert, zal u deze interventie moeten betalen (+/- € 104 zonder btw).
- Indien uw meter niet normaal functioneert, zal u de interventie niet moeten betalen. Uw meter zal gratis vervangen worden en:
- Indien blijkt dat hij een kleiner verbruik aangaf dan uw werkelijke verbruik wordt een rectificatie opgesteld en zal u het aangepaste verbruik moeten betalen.
- Indien blijkt dat hij een groter verbruik aangaf dan uw werkelijke verbruik worden de meetgegevens aangepast en aan uw leverancier gestuurd. Hij maakt een creditnota.
Indien u niet akkoord bent met het resultaat van de metrologische controle kunt u een controle door een laboratorium aanvragen. Indien uw meter geen gebrek vertoont, wordt deze test u ook aangerekend (+/- € 860 zonder btw).
-
Wat is het sociaal tarief?
Ontdek alle informatie hier.
-
Is het makkelijk om een toestel op aardgas te installeren?
Ja, dat is vrij eenvoudig en dit soort installatie vraagt daarna weinig onderhoud. Aarzel niet uw installateur om raad te vragen.
-
Zullen decentrale productie-eenheden zoals windmolens, fotovoltaïsche zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingen afgeschakeld worden in geval van schaarste? En indien ja, zullen ze prioritair opnieuw aangeschakeld worden om bij te dragen tot het beperken van het schaarsteprobleem?
In geval van een “klassieke” (en geen selectieve) afschakeling betekent vanuit technisch oogpunt een afschakeling het loskoppelen van bepaalde delen van het distributienet door tijdelijk de verbinding met het hoogspanningsnet van Elia te onderbreken. In dit proces is het niet mogelijk om een onderscheid te maken tussen verbruikers en tussen producenten die aangesloten zijn op het distributienet. Productie-eenheden aangesloten op een onderdeel van het distributienet dat afgeschakeld wordt, zullen bijgevolg onderbroken worden en zich automatisch afkoppelen van het net, conform de veiligheidsvoorschriften opgelegd door de geldende reglementering. Dit geldt voor alle decentrale productie-eenheden aangesloten op het distributienet, ongeacht hun productievermogen.
Vervolgens zal de distributienetbeheerder de productie-eenheden die rechtstreeks aangesloten zijn op een hoogspanningspost zo snel mogelijk terug onder spanning brengen, zodat deze kunnen bijdragen tot het beperken van de schaarste. De andere productie-eenheden daarentegen, of deze nu aangesloten zijn op het laagspannings- of middenspanningsnet, kunnen niet snel hervoed worden omdat ze zich bevinden op onderdelen van het net waar de productie lager is dan het verbruik. Deze onderdelen hervoeden zou het schaarsteprobleem enkel verergeren, wat absoluut vermeden moet worden.
In geval van een selectieve afschakeling (toepasbaar indien de afschakeling voldoende op voorhand wordt meegedeeld) zullen de distributienetbeheerders, in de mate van het mogelijke, de MS-netlussen, waarop de geïnjecteerde hoeveelheid energie constant hoger ligt dan de hoeveelheid verbruikte energie, onder spanning houden.
Wat betreft de fotovoltaïsche zonnepanelen, is het belangrijk om op te merken dat een eventuele afschakeling zich normaal gezien enkel zal voordoen in de winter wanneer er een verbruikspiek is. Deze verbruikspiek komt doorgaans voor na 17u, wanneer er weinig of geen fotovoltaïsche productie is.
-
Wat zijn de gevolgen van een eventuele afschakeling voor de aardgaslevering?
Fluxys heeft alle nodige schikkingen getroffen om de continuïteit van de aardgasbevoorrading naar eindklanten en van de grensoverschrijdende stromen te garanderen. Een eventuele afschakeling zal geen impact hebben op de installaties die onmisbaar zijn voor het beheer van het net en de aardgasbevoorradingszekerheid van het land. In geval van schaarste vervullen zij immers een cruciale rol voor het beperken van het tekort door de heropstart van de elektriciteitsproductie via gasgestookte centrales mogelijk te maken. Anderzijds heeft Fluxys in overleg met de distributienetbeheerders maatregelen voorzien zodat de drukreduceerstations - die de overgang vormen tussen de hogedrukleidingen van Fluxys en het midden- en lagedruknet van de distributie-infrastructuur - geen nadeel zouden ondervinden van een eventuele afschakeling.
-
U heeft een probleem gehad met een herlaadpunt voor uw budgetmeter (bij een handelaar of een herlaadpaal). Wat te doen?
Bij problemen overdag, neemt u rechtstreeks contact op met uw distributienetbeheerder. Voor ORES belt u het nummer le 078/15.78.01 (van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 20u00 en zaterdag van 9u00 tot 13u00 / met uitzondering van feestdagen).
Wanneer het probleem zich 's avonds of in het weekend voordoet, beschikt u over een noodkrediet en een niet-onderbrekingsperiode. Het is belangrijk uw distributienetbeheerder te contacteren van zodra de kantoren opengaan.
Voor meer informatie over de procedure voor het herladen van uw budgetmeter, klikt u hier.
-
Wat is een groen certificaat?
Wanneer u over een installatie beschikt om elektriciteit op te wekken, kunt u – onder bepaalde voorwaarden – groene certificaten verkrijgen. Een groen certificaat is een immateriële titel die geen enkele financiële waarde heeft wanneer deze verkocht wordt. Eens de groene certificaten afgeleverd zijn, dient u ze te gebruiken om een koper te vinden en met hem een overeenkomst af te sluiten.
U vindt alle nodige informatie hier.
-
Wat moet u doen wanneer een leiding niet op het plan staat?
Bel 078/78.78.00.
Wij sturen ten laatste voor het einde van de volgende werkdag een technicus ter plaatse.
Hiervoor dient u:
- over plannen te beschikken;
- uw geul geopend te hebben in overeenstemming met de doorgegeven plannen;
- aanvullende graafwerken uitgevoerd te hebben.
Opgelet: het is niet voorzien een technicus ter plaatse te sturen voor de aansluitingen. Weet dat er kosten aangerekend kunnen worden wanneer er een onnodige verplaatsing gebeurd is.
-
Zullen de klantcabines automatisch opnieuw aangeschakeld worden of zullen de netbeheerders manueel moeten tussenkomen?
Deze cabines zijn uitgerust met een minimum spanningsmodule. Dit apparaat ontkoppelt de installatie van de klant automatisch van het net wanneer de spanning op het net wegvalt. Eens het net opnieuw onder spanning staat, moet de klant zelf zijn installatie opnieuw op het net aansluiten. De netbeheerder komt niet tussen voor deze handeling.
-
Kan deze lijst nog gewijzigd worden?
Deze lijst kan niet aangepast worden op korte termijn.
-
Hoe vraagt u als eigenaar van een appartement een aardgasaansluiting?
Het eenvoudigst is contact opnemen met de syndicus of de eigenaar van het gebouw. In overleg met hen kunt u de meest geschikte oplossing kiezen:
- een collectieve aansluiting voor alle appartementen in het gebouw;
- een individuele aansluiting voor uw appartement.
-
Kan ik, in geval van schaarste, mijn generator ter beschikking stellen op het net?
Er zijn twee mogelijke manieren om met een noodgenerator bij te dragen tot de goede werking van het elektriciteitssysteem: ofwel via een commercieel akkoord met een evenwichtsverantwoordelijke (in dat geval wordt de generator in werking gesteld op vraag van deze evenwichtsverantwoordelijke), ofwel door deel te nemen aan een van de reserves (tertiaire reserve R3DP) van Elia bedoeld om het evenwicht op het net te bewaren (in dat geval wordt de generator in werking gesteld op vraag van Elia, via een aggregator).
In beide gevallen is een voorafgaandelijk akkoord van de distributienetbeheerder vereist en moet de noodgroep beantwoorden aan de technische voorschriften van de distributienetbeheerder, zoals bepaald in de regionale reglementering.
-
Wat is de rol van ORES bij de aardgasdistributie?
ORES is het bedrijf dat belast is met de exploitatie, het onderhoud en de ontwikkeling van het Waalse aardgasnet in meer dan 100 gemeenten. Kortom, ORES brengt het aardgas van de hogedruknetten tot bij u thuis.
-
Moet ik mijn meterstanden meedelen aan mijn nieuwe leverancier?
Als u uw meterstanden meedeelt aan uw nieuwe energieleverancier, dan zal uw nieuw contract met deze meterstanden beginnen.
Als u dit niet doet, dan wordt er een raming gemaakt op basis van uw verbruikshistoriek.
-
Welke premies bestaan er voor het produceren van energie? Hoe vraagt u ze aan?
Op deze pagina's vindt u alle informatie: :
-
Hoe vraagt u het vervangen van een meter met tweevoudig uurtarief door een standaardmeter aan?
Bel naar 078/15.78.01 (keuze 1 – werken).
-
Bestaan er budgetmeters voor aardgas?
Ja. Ook voor aardgas kan een budgetmeter geplaatst worden.
-
Wanneer en waarom een offerte aanvragen via internet ?
Via dit formulier kunt u direct een nieuwe (definitieve, voorlopige of tijdelijke) aansluiting vragen.
Indien u een wijziging van de aansluiting wenst, kunt u dit hier direct doen.
Bepaalde aanvragen dienen telefonisch te gebeuren, u kunt de lijst van de werken i.v.m. 'telefonische offerte' raadplegen».
-
Wie komt in aanmerking voor een eventuele afschakeling?
In het kader van het afschakelplan kunnen alle klanten aangesloten op het distributienet in een schijf die opgenomen is in het afschakelplan, te maken krijgen met een eventuele stroomonderbreking in geval van effectieve schaarste.
De wetgeving voorziet dat de distributienetbeheerder na afschakeling een lijst met prioritaire klanten kan hervoeden. Prioritaire klanten zijn voornamelijk de algemene en psychiatrische ziekenhuizen, de beheerscentrales voor noodoproepen en de eigen posten van de netbeheerders. In geval van selectieve afschakeling zal de bevoorrading van deze prioritaire klanten in principe niet onderbroken worden.
-
Dienen de meters afgesloten te worden bij een verhuizing ?
Neen, dat is niet verplicht. Het belangrijkste is snel te melden bij uw energieleverancier dat u gaat verhuizen. Deze zal u begeleiden bij alle stappen. Denk er ook aan het energie-overnameformulier in te vullen met naargelang uw geval de oude of nieuwe bewoner van het gebouw. Wanneer niemand de energielevering overneemt, kunt u de DNB vragen uw meter te verzegelen.
Opgelet: dit zal zowel kosten voor uzelf als voor de overnemer met zich meebrengen.
-
Waarom moet een meteropname gebeuren ?
Een meteropname betekent een correcte factuur. ORES is verantwoordelijk voor het opnemen van uw verbruik om zo de meterstand door te geven aan uw leverancier. Deze laatste stelt vervolgens uw factuur op, die overeenstemt met uw werkelijk energieverbruik.
-
Waar kan ik terecht wanneer ik om gezondheidsredenen stroom nodig heb?
In samenwerking met de federale overheidsdiensten en het crisiscentrum werken de gemeenten een noodplan uit voor hun inwoners om zo veel mogelijk te anticiperen op de gevolgen van een afschakeling. Indien je dus om gezondheidsredenen niet zonder stroom kan, kun je het best vooraf contact opnemen met je gemeentebestuur. Zij zijn het best geplaatst om je te zeggen welke lokale voorzieningen er getroffen zullen worden in geval van een effectieve afschakeling.
-
Welke zijn de spelers van de vrijgemaakte energiemarkt?
Sinds het vrijmaken van de energiemarkt houden verschillende bedrijven zich bezig met de productie, het transport, de distributie en het leveren van elektriciteit en aardgas. Samengevat is de functie van elkeen de volgende:
- De productie: deze wordt verzekerd door de kerncentrales, de thermische centrales, de windmolenparken of zonneparken, waterkrachtcentrales, enz. In België zijn de voornaamste producenten van elektriciteit Electrabel, EDF, Luminus en EON. Aardgas wordt ingevoerd uit het buitenland.
- Het transport onder hoge of lage druk: twee maatschappijen transporteren elektriciteit (ELIA) en aardgas (FLUXYS) vanuit de plaats waar deze energie geproduceerd of ingevoerd wordt tot aan de distributienetten die door distributienetbeheerders zoals ORES beheerd worden.
- De netbeheerders of DNB: er zijn verschillende DNB's in België. Deze verschillen in functie van de gewesten. ORES is in 75% van Wallonië actief. Hoogspanning en hogedrukgas wordt bewerkt (middenspanning/gemiddelde druk en daarna laagspanning/lagedrukgas) om bij u thuis gebruikt te kunnen worden. De DNB's beheren dus de netten, de meters, de meteropname, de verlichting van de gemeentelijke wegen en tal van andere verplichtingen voor openbare dienstverlening, in het bijzonder met sociaal karakter.
- De energieleveranciers: zij verkopen de elektriciteit en/of het aardgas door aan de klanten nadat zij deze aankochten of produceerden. Ze concurreren met elkaar en hebben dus verschillende tarieven, soorten overeenkomsten, diensten, enz. U betaalt uw energieleverancier de verbruikte energie, maar ook de gebruikskost van de verschillende netten en de taksen.
- De klanten: dit zijn alle consumenten die energie verbruiken. Bepaalde industriële klanten zijn rechtstreeks aangesloten op het hoogspanningsnet/ hogedrukgasnet. Maar het merendeel van de particuliere klanten en bedrijven worden bevoorraad via de distributienetten.
- De regelgevende instanties: zij zijn er om toe te zien op de goede werking van de markt. De federale regelgevende instantie, de CREG (de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas), controleert of alle spelers van de markt de regels respecteren en geeft advies aan de federale overheden. Elk gewest beschikt eveneens over zijn eigen regelgevende instantie BRUGEL in Brussel, de VREG in Vlaanderen en de CWaPE (Waalse commissie voor Energie) in Wallonië. Ze leveren de licenties af aan leveranciers die actief willen zijn in het Gewest, reiken de groene certificaten uit en keuren de distributietarieven van de DNB's goed.
-
Bestaan er budgetmeters voor aardgas?
Ja. Ook voor aardgas kan een budgetmeter geplaatst worden. Het plaatsen van deze installatie gebeurt tegen betaling, behalve wanneer u van een sociale beschermingsmaatregel geniet (beschermde klant).
-
Wat zijn de geldende tarieven en de algemene voorwaarden voor de werken?
Hier vindt u het niet-periodieke en geldende tarief alsook het tarief van ORES dat in uw gemeente toegepast wordt en de algemene verkoopvoorwaarden.
-
Hoe vraagt u een meteropname buiten de jaarlijkse opnameperiode ?
Een opname op aanvraag kan - buiten de jaarlijkse opnameperiode - gepland worden, zowel door u als door ORES of uw energieleverancier. Dit is wat men een 'bijzondere meteropname' noemt. Dit kan gebeuren wanneer uw meterstand ontbreekt of wanneer meterstanden die foutief lijken, bevestigd moeten worden
Om een bijzondere meteropname te vragen, belt u ons op 078/15.78.01 of plan een afspraak rechtstreeks online via deze tool.
-
Ik heb een creditfactuur ontvangen. Heb ik recht op een terugbetaling?
Vind alle informatie terug op deze pagina.
-
Hoe weet u of de aansluitingswerken haalbaar zijn?
U kunt voorafgaand advies vragen aan ORES om u beter te informeren over de technische voorschriften en informatie op maat ontvangen over uw project. Het volstaat om het formulier dat bij uw situatie past hier te downloaden.
-
U hebt geen elektriciteit meer, wat moet u doen?
Hier kunt u de kaart met de lopende pannes raadplegen. Indien de panne niet vermeld wordt, dient u in de eerste plaats te controleren of de panne niet veroorzaakt wordt door de installatie in uw woning. Hebben uw buren nog stroom? Werkt de straatverlichting 's nachts? Indien dit het geval is, kan de oorzaak van het probleem in uw woning liggen. Het kan bijvoorbeeld om een onderbreker gaan. Controleer dus eerst uw installatie.
Indien de panne algemeen blijkt, contacteer ons op 078/78.78.00 om de panne te melden. Wij sturen dan onze technici langs.
-
Wat is een beschermde klant?
Dat is een klant waarvan de financiële of sociale situatie zodanig is dat federale of regionale wetgeving een beschermingsstatuut voorziet. Elke klant - of samenwonende die of kind dat onder hetzelfde dak leeft - die voldoet aan de criteria die door de Federale overheid (federaal beschermde klant) of door Wallonië (regionaal beschermde klant) bepaald zijn, geniet van het statuut 'beschermde klant' en krijgt hulpmaatregelen.
Hieronder vindt u alle informatie.
-
Wat betekenen de letters A, B of C die op de aardgastoestellen vermeld worden?
Verwarmingstoestellen op aardgas worden verdeeld in drie types (A, B en C) in functie van de manier waarop de verbranding en het afvoeren van de verbrandingsgassen gebeurt. Deze types geven u voornamelijk informatie over de noodzaak om dit toestel al dan niet aan te sluiten op een schoorsteen:
- Type A : dit zijn de toestellen op aardgas die voorzien zijn van een open verbrandingskamer, waarvoor er geen schoorsteen of afvoerkanaal nodig is. Het gaat bijvoorbeeld om een kookvuur op gas, een geïntegreerde kookplaat, een oven en een droogkast op aardgas.
- Type B : dit zijn verwarmingsketels en kachels die voorzien zijn van een open verbrandingskamer. U dient deze toestellen aan te sluiten op een schoorsteen..
- Type C : dit zijn toestellen op aardgas die voorzien zijn van een afgesloten verbrandingskamer. Deze hebben niet noodzakelijkerwijs een traditionele schoorsteen nodig, een eenvoudige afvoerbuis volstaat.
-
Met welke technologie kan ik me het best indekken tegen een stroomonderbreking?
Het is belangrijk om te beseffen dat een onderbreking van de stroomvoorziening steeds mogelijk is, ongeacht het risico op schaarste. Deze onderbreking kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van werken aan de netinfrastructuur of van een storm die bepaalde onderdelen van het net beschadigd heeft. Iedere gebruiker moet dus steeds voorbereid zijn om gedurende enkele uren zonder elektriciteit te kunnen. De preventieve maatregelen die in dergelijk geval noodzakelijk zijn, zijn door iedere gebruiker zelf afzonderlijk te bepalen in functie van zijn eigen situatie. Er bestaan verschillende systemen om een stroomonderbreking van het net geheel of gedeeltelijk te ondervangen (batterijen, noodgeneratoren): het is aan de gebruiker (eventueel met de hulp van een installateur) om de keuze te maken die voor hem het meest geschikt is.
-
Welke installaties kunnen gebruikt worden voor warm water?
- Heetwatertoestel - doorstroomtoestel: deze zijn erg zuinig aangezien ze het water pas opwarmen wanneer u de warmwaterkraan opendraait.
- Boiler – accumulator: deze zijn nuttig voor een gezin of om op verschillende plaatsen warm water te hebben met slechts één toestel. Deze installaties hebben steeds warm water ter beschikking dat onmiddellijk verbruikt kan worden. U hebt dus steeds een voorraad, die overal in huis verbruikt kan worden.
- Gecombineerde verwarmingsketel: deze installatie laat toe warm water te produceren en tegelijkertijd de centrale verwarming in uw woning te garanderen.
- Heetwatertoestel op zonne-energie en gas: een heetwatertoestel op zonne-energie kan makkelijk voor de helft van uw warm water zorgen als aanvulling op uw aardgasinstallatie.
-
Kan ik een schadevergoeding eisen als er als gevolg van de afschakeling schade is ontstaan aan elektrische apparatuur?
Onze maatschappij, die in grote mate afhankelijk is van elektriciteitsvoorziening, krijgt ook in normale omstandigheden regelmatig af te rekenen met stroomonderbrekingen. Deze brengen doorgaans geen onoverkomelijke problemen voor de gebruiker met zich mee. Elke gebruiker moet er dan ook steeds op voorzien zijn dat hij gedurende een bepaalde tijdsspanne zonder stroom kan vallen. De preventieve maatregelen die in dergelijk geval noodzakelijk zijn, zijn door iedere gebruiker zelf afzonderlijk te bepalen in functie van zijn eigen situatie.
Bij een afschakeling als gevolg van een elektriciteitsschaarste zal deze doorgaans vooraf aangekondigd worden. 7 dagen vooraf zal gewezen worden op het risico op afschakeling. Tegelijkertijd zal via sensibilisering getracht worden om de elektriciteitsvraag te beperken en een effectieve afschakeling te voorkomen. De dag voordien zullen de ministers van Economie en Energie beslissen of een effectieve afschakeling noodzakelijk is. In een dergelijke vooraf aangekondigde situatie, heeft iedere gebruiker de plicht, ook tegenover de eigen verzekering, de eigen potentiële schade die hij kan voorzien, zoveel mogelijk te beperken.
Bovendien zal een afschakeling doorgaans slechts enkele uren duren, terwijl een algemene black-out veel langer zou duren omdat het net en de productie-installaties geleidelijk terug zouden moeten worden opgestart.
-
Hoe vaak dient uw installatie een onderhoud te krijgen?
Een aardgasinstallatie vraagt veel minder onderhoud dan een verwarmingsinstallatie die op een andere vorm van energie werkt. In Wallonië dienen de controles en het onderhoud slechts om de drie jaar uitgevoerd te worden.
-
Bestaat er een premie om uw installatie om te bouwen naar aardgas?
Ja! Bovenop de standaardaansluiting en de eerste indienstname die door ORES aangeboden worden, kunt u genieten van een premie van €400 voor het vervangen van uw bestaande verwarmingsinstallatie door een systeem op aardgas van het type HR Top. Er zal slechts één premie per meter en per klant toegekend worden.
Bekijk alle voorwaarden hier.
-
Hoe lang duurt een bekwaamheidsbeoordeling ?
We raden sollicitanten aan een halve dag te voorzien voor de bekwaamheidsbeoordeling, die bestaat uit psychotechnische tests en het eventuele gesprek dat daarna volgt.
De bekwaamheidsbeoordelingen worden systematisch om 8u30 of 12u30 ingepland.
-
Zal ik verplicht worden om mijn verbruik te beperken en wordt dit gecontroleerd?
De bevoegde Ministers kunnen op bepaalde momenten verbodsmaatregelen opleggen om de vraag te beperken. Deze maatregelen kunnen betrekking hebben op particulieren en/of ondernemingen. De manier waarop het respecteren van deze verbodsmaatregelen gecontroleerd wordt, zal worden bepaald door de overheden.
-
Wie zijn de prioritaire klanten?
Het gaat om een lijst van klanten die door de overheid als prioritair beschouwd worden en die vastgelegd is door het ministerieel besluit. Deze lijst bevat voornamelijk de algemene en psychiatrische ziekenhuizen, de beheerscentrales voor noodoproepen en de eigen posten van de netbeheerders.
-
Hoe lang duurt het eer een straatlantaarn hersteld wordt?
Eens de panne gemeld werd, verbindt ORES zich ertoe de panne binnen de 15 werkdagen te herstellen. Deze termijn geldt voor alle soorten interventies, met uitzondering van storingen die te wijten zijn aan een probleem met het elektriciteitsnet en onherstelbare schade aan de straatlampen.
Bij noodgevallen - risico voor het verkeer of voor de voetgangers - kan de interventietermijn verkort worden tot twee werkdagen.
-
Waaruit bestaat uw elektriciteits-/aardgasfactuur ?
Gelieve deze pagina te raadplegen.
-
Wanneer, waarom en hoe wordt het opnemen van de meterstanden georganiseerd ?
ORES komt elke twee jaar langs om de meterstanden op te nemen.
Indien er niemand thuis is bij het eerste bezoek, laat hij een kaart achter met de datum van zijn volgende bezoek. Indien u niet aanwezig bent op deze datum, dient u de kaart duidelijk in te vullen en ze op een zichtbare plaats op te hangen.
Onze opnemer heeft bij zijn tweede bezoek geen toegang gehad tot uw meter(s) en u heeft uw meterstand niet zichtbaar achtergelaten? Dan zult u een brief ontvangen waarin u gevraagd wordt zelf uw meterstanden door te geven, ofwel gratis via onze website ofwel via onze Indexfoon 078/15.70.01.
-
Waaruit bestaat uw elektriciteits-/aardgasfactuur ?
Gelieve deze pagina te raadplegen.
-
Is de site makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer ?
Ja, met de trein, de bus of te voet.
-
U ruikt een gasgeur ?
Bij een gasgeur of gaslek, dient u onmiddellijk het nummer 0800/87.087 te bellen. Dit nummer is 7d/7 en 24u/24 bereikbaar.
Wanneer het gaslek uit uw woning lijkt te komen, dient u te vermijden uw telefoon of gsm binnen te gebruiken. Zet de ramen wijd open, schakel geen verwarmingsbron of een toestel dat vonken kan veroorzaken in, steek geen kaars aan en raak de schakelaars niet aan. Verlaat het gebouw, verwittig uw buren en wacht op de komst van de hulpdiensten of de technische dienst.
-
Hoe laat u de gasmeter opstarten?
Uw distributienetbeheerder (DNB) die voor uw aansluiting op het aardgas net zorgt, laat de meter opstarten.
Om uw meter te kunnen opstarten, heeft ORES een conformiteitsattest nodig dat door uw installateur afgeleverd werd.- Indien deze installatie uitgevoerd werd door een Cerga-installateur, dan zal hij u dit attest bezorgen.
- Indien de installatie gebeurde door een installateur zonder Cerga-certificatie, dient u een rapport aan te vragen bij een erkend controleorganisme.
-
Wat moet u doen indien de gegevens op uw opnamekaart verkeerd geschreven of fout zijn ?
- Indien het om contractuele gegevens gaat (naam, postadres, enz.) nodigen wij u uit om contact op te nemen met uw energieleverancier.
- Indien het om technische gegevens gaat (meternummer, registers,…), nodigen wij u uit dit te melden via de rubriek "contacteer ons".
-
Wat is een geplande onderbreking?
De toelevering van elektriciteit kan tijdelijk onderbroken worden door werken aan het net. In dat geval gaat het om een geplande onderbreking: onze teams moeten de stroom- of gastoevoer onderbreken om deze werken te kunnen uitvoeren. Bewoners die met dit soort onderbrekingen te maken krijgen, worden hiervan steeds vooraf op de hoogte gebracht. Klik hier voor meer informatie over deze onderbrekingen.
Bij een geplande stroomonderbreking raden wij u aan:
- te vermijden de lift te gebruiken;
- vóór de werken uw gegevens op te slaan en uw computer uit te schakelen;
- vóór de werken uw elektrische rolluiken omhoog te doen of uw elektrische poort te openen;
- te vermijden uw diepvriezer of uw koelkast te openen tijdens de onderbreking;
- de programmering van uw elektronische toestellen te controleren.
Bij een niet-geplande onderbreking vragen wij u de panne zo snel mogelijk te melden op het nummer 078/78.78.00.
-
Hoe wordt het verbruik van aardgas berekend?
Om de hoeveelheid energie die u verbruikt te bepalen, gebruiken we een meter: deze meet het volume aan gas (uitgedrukt in m3) dat door uw installatie gaat. Zo kunnen we de hoeveelheid verbruikte energie in kWh berekenen op basis van een officiële omzettingscoëfficiënt.
-
Waarom online solliciteren ?
Dankzij de onlineregistratie beschikken we over informatie die niet systematisch op uw CV voorkomt (bijvoorbeeld uw verwachtingen op het vlak van locatie, uw beschikbaarheid, uw informaticakennis...). Deze gegevens helpen ons uw kandidatuur op een meer volledige manier te verwerken.
Bovendien hebt u dankzij een persoonlijk wachtwoord met enkele klikken toegang tot uw sollicitatiedossier en kunt u erg makkelijk uw CV bijwerken.
U kunt ook snel uw interesse in een bepaalde functie aanduiden. Wanneer uw profiel reeds werd aangemaakt, dient u inderdaad enkel op de jobaanbieding die u interesseert te klikken, klik op 'solliciteren' en geef uw gebruikersnaam en uw wachtwoord in. Uw kandidatuur wordt voor de job waarvoor u solliciteert wordt in overweging genomen.
-
Hoe kan ik aardgas installeren in een appartementsgebouw?
Wanneer u een appartementsgebouw bouwt of renoveert, doet u er goed aan voor aardgas te kiezen. Vraag via dit formulier vooraf advies aan ORES .
Een collectieve aansluiting vereist een gemeenschappelijke ruimte om de meters te plaatsen (en een tweede lokaal, wanneer er een expansievat nodig is). Alles is afhankelijk van het vermogen van uw installatie.
-
Zal ik elke dag afgeschakeld worden?
Zoals wettelijk bepaald zijn het de Ministers die economie en energie onder hun bevoegdheid hebben die de beslissing nemen en de opdracht geven tot afschakeling wanneer uit de analyse van de transportnetbeheerder blijkt dat alle andere maatregelen ontoereikend zijn om het aanbod op de vraag af te stemmen.
De bevoegde autoriteiten hebben aangekondigd bij een eventueel risico op schaarste te zullen starten met schijf 8 en vervolgens de schijven in dalende volgorde te zullen inzetten. Bij een eventuele volgende periode zal de schijf volgend op de laatst aangesproken schijf ingezet worden om de gevolgen van een afschakeling voor de bevolking zo veel mogelijk te spreiden. Voor de rotatie van de schijven zal dus niet enkel rekening gehouden worden met een effectieve afschakeling, maar ook met een risico op afschakeling. Zelfs wanneer bij een risico op schaarste een schijf niet effectief afgeschakeld is moeten worden, zal bij een volgende schaarste periode de daaropvolgende schijf (in dalende volgorde) aangesproken worden.
-
Aardgas, wat is dat?
Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan – tussen 85 en 95%. Er zit ook ethaan en stikstof in kleine hoeveelheden in, net als een minimale hoeveelheid koolstofdioxide en propaan.
Aardgas ontstaat uit de natuurlijke transformatie van organische materialen (zoals planten of dieren) die gedurende duizenden jaren plaatsgevonden heeft. Na een lange periode en als gevolg van de druk en de warmte worden deze lagen omgezet in koolwaterstof. En daar zit het aardgas in.
-
Waarom dient u er op te letten dat er voldoende luchttoevoer is voor een toestel op aardgas?
Het verbranden van aardgas vraagt zuurstof en dus lucht. Dat is waarom u een permanente luchttoevoer dient te voorzien naar de plaats waar het toestel geïnstalleerd werd.
-
U bent verhuisd naar een nieuwe woning maar de meter is verzegeld. Hoe deze laten openen?
Om een gesloten meter te openen:
- U dient eerst een contract af te sluiten met een energieleverancier.
- Het volstaat vervolgens om de inwerkingstelling van de meter te vragen door het nummer 078/15.78.01 (keuze 1 - werken) te bellen.
-
Is er een panne aan uw meter / budgetmeter?
Bij een panne aan uw budgetmeter contacteer ons op het nummer 078/78.78.00.
Wanneer het om een technisch probleem gaat, waardoor u geen stroom of gas krijgt, sturen we onze technicus langs. In heel veel gevallen wordt het probleem opgelost zonder dat er een technicus hoeft langs te komen.
Uw budgetmeter werd geprogrammeerd met een periode van niet-onderbreking en er wordt een noodkrediet ter beschikking gesteld. Bij een probleem met het opladen van de kaart of een defecte kaart, zullen onze technici zich niet verplaatsen buiten de diensturen. (U bevindt zich dan in de niet-onderbrekingsperiode). -
Ik heb recht op een terugbetaling. Wanneer zal ik die ontvangen?
Indien uw factuur ouder dan 30 dagen is, kunt u ons contacteren via ons contactformulier.
Indien uw factuur minder dan 30 dagen oud is, raden wij u aan om nog enkele dagen geduld te hebben. U zou uw betaling binnenkort moeten ontvangen.
-
Hoe en waarom plannen aanvragen ?
Hieronder vindt u alle informatie.
-
Hoe uw meterstand doorgeven aan ORES ?
We raden u aan uw meterstand rechtstreeks online door te geven via deze tool. Hiervoor noteert u de meterstand en neemt u de brief die u ontvangen hebt, deze bevat uw toegangscode, uw EAN-code en het nummer van uw meter.
Indien u uw meterstand niet online kunt doorgeven, kunt u de meterstand ingeven via onze indexfoon op 078/15.70.01.
-
Hoe herkent u een meteropnemer van ORES ?
Ontdek wat u moet weten op deze pagina.
-
Ik wil geen budgetmeter meer. Wanneer en hoe de deactivering aanvragen?
Wanneer?
- Bij een verhuizing (indien u een budgetmeter hebt) of bij een intrek (indien er een budgetmeter is in het gebouw)
- Zodra het probleem dat de invoering van de budgetmeter ten gevolge had, opgelost is.
Hoe?
- De eerste stap is altijd contact opnemen met uw leverancier.
- Bezorg hem de meternummers, de EAN-codes en de meterstanden.
- Samen met uw leverancier vindt u een oplossing voor het oorspronkelijke probleem dat de invoering van het budgetmeter ten gevolge heeft gehad (indien deze op uw naam geplaatst werd).
- Wanneer de oplossing gevonden is, vraagt de leverancier aan ORES om de budgetmeter te deactiveren.
- ORES zal met de toestemming van uw leverancier de klassieke functionaliteiten van uw meter terug instellen.
-
Dient een installatie ook aan ORES aangegeven te worden wanneer u geen premie aanvraagt?
Ja, het aangeven van uw gedecentraliseerde productie is verplicht, zelfs wanneer u geen premie aanvraagt.
Om het distributienet in optimale omstandigheden te kunnen beheren, dient de beheerder op de hoogte te zijn van alle plaatselijke productie-installaties die erop aangesloten zijn en waar ze zich bevinden. Indien u uw installatie niet tijdig aangeeft, kan de toegang tot het net u ontzegd worden.
-
Hoe werkt een budgetmeter ?
Ontdek alle informatie hier.
-
Hoe een aansluiting wijzigen ?
U kunt een wijziging van uw aansluiting direct online aanvragen.
-
Riskeren de voedingsmiddelen in mijn diepvriezer te bederven bij een afschakeling?
In een diepvriezer die niet langer onder stroom staat, stijgt de temperatuur slechts met 1°C per uur. Diepgevroren voedingsmiddelen lopen dus niet het risico snel te ontdooien. Aangezien een afschakeling typisch 3 tot 4 uren kan duren, behalve in uitzonderlijke omstandigheden, blijft het risico dus beperkt.
-
Waarom kan ik niet met zekerheid weten of mijn huis afgeschakeld wordt als ik in een afschakelbare schijf lig?
Voorziene of onvoorziene exploitatiewerken in het kader bijvoorbeeld van netuitbreidingen en herstellingen op het net kunnen ervoor zorgen dat de netten anders geschakeld worden waardoor een netgebruiker door een andere elektrische cabine gevoed kan worden. De ter beschikking gestelde informatie op het afschakelplan is bijgevolg niet exhaustief, indicatief en vormt een momentopname van de netinfrastructuur die mogelijks continu aan wijzigingen onderhevig kan zijn. Het is dan ook niet mogelijk om met absolute zekerheid te zeggen of een woning al dan niet afgeschakeld zal worden in geval van activering van het afschakelplan.
-
Is er een panne aan uw meter / budgetmeter?
Bij een panne aan uw budgetmeter contacteer ons op het nummer 078/78.78.00.
Wanneer het om een technisch probleem gaat, waardoor u geen stroom of gas krijgt, sturen we onze technicus langs. In heel veel gevallen wordt het probleem opgelost zonder dat er een technicus hoeft langs te komen.
Uw budgetmeter werd geprogrammeerd met een periode van niet-onderbreking en er wordt een noodkrediet ter beschikking gesteld. Bij een probleem met het opladen van de kaart of een defecte kaart, zullen onze technici zich niet verplaatsen buiten de diensturen. (U bevindt zich dan in de niet-onderbrekingsperiode). -
Kan ik bij ORES deeltijds werken ?
Doorgaans werven we voor onze functies zowel voor administratieve als technische functies mensen voltijds aan.
-
Ik heb zonnepanelen. Zal ik dan gespaard blijven?
Neen, je fotovoltaïsche panelen hebben elektriciteit van het openbare distributienet nodig om te kunnen werken. Wanneer dit distributienet niet onder spanning staat, gaan fotovoltaïsche omvormers dan ook automatisch in veiligheidsmodus, dit wil zeggen dat ze zichzelf automatisch afschakelen van het net. In dat geval produceren fotovoltaïsche panelen dus geen elektriciteit meer.
-
Sociaal tarief/ maximumtarief: wat is het verschil?
Het sociaal tarief is een speciaal tarief dat voorbehouden wordt voor beschermde klanten terwijl het maximumtarief het hoogste tarief is dat enkel in bepaalde gevallen toegepast wordt.
Het sociaal tarief
Het sociaal tarief wordt om de zes maand berekend en gepubliceerd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, CREG . Dit tarief is hetzelfde voor heel België en voorbehouden voor beschermde klanten.
Voor elektriciteit, komen de drie sociale tarieven overeen met drie soorten meters: eenvoudig tarief (normaal tarief), tweevoudig uurtarief en exclusief nachttarief. Voor gas bestaat er slechts één sociaal tarief.
Het maximumtarief
Dit wordt om de zes maanden berekend door de distributienetbeheerder (DNB) en goedgekeurd door de CREG.
Dit tarief wordt toegepast voor klanten die zich in een bijzondere situatie bevinden:
- wanneer de DNB hun sociale leverancier is, maar wanneer ze hun statuut als beschermde klant verloren hebben en nog geen andere leverancier gekozen hebben;
- wanneer de DNB hun tijdelijke leverancier wordt.
- Wanneer u onderworpen wordt aan een maximumtarief, maak dan uw situatie zo snel mogelijk in orde, aangezien u wanneer dit tarief toegepast wordt, de hoogste marktprijs betaalt voor uw energieverbruik.
-
Hoe uw budgetmeterkaart herladen?
Ontdek alle informatie hier.
-
Kan ik aardgas combineren met mijn installaties voor 'hernieuwbare energie'?
Ja. Aardgas kan perfect gecombineerd worden met zonnepanelen of een warmtepomp. Zo wordt uw ecologische voetafdruk maximaal verminderd en blijft het rendement van uw installaties maximaal.
Aarzel niet om informatie te vragen aan uw installateur.
-
Kunt u een andere DNB kiezen?
Elke netbeheerder beheert de distributienetten van specifieke gewesten/sectoren. U kunt dus geen andere distributienetwerkbeheerder kiezen. Indien u echter verhuist, is het mogelijk dat uw DNB niet meer dezelfde is.
-
Hoe kan ik mij het best voorbereiden op een eventuele afschakeling?
Indien je bedrijfsvoering in gevaar komt bij een bepaalde periode zonder stroom, kan je het best zorgen om te allen tijde een noodoplossing ter beschikking te hebben. Ook onder normale omstandigheden is een stroomonderbreking immers steeds mogelijk.
-
Wie bepaalt welke straten in mijn gemeente getroffen worden en op basis van welke criteria?
Op basis van voorstellen van het speciaal daartoe opgerichte stuurcomité (samengesteld uit de Algemene Directie Energie van de FOD Economie, Elia, Synergrid, het federaal Crisiscentrum en de regionale crisiscentra van Vlaanderen en Wallonië) werden aanpassingen aangebracht aan het koninklijk besluit van 19 december 2002 en het ministerieel besluit van 3 juni 2005 waarin het afschakelplan als ultiem middel vermeld staat. De aangepaste wetteksten zijn voor advies voorgelegd aan de Raad van State en zouden in de loop van de volgende weken gepubliceerd moeten worden in het Belgisch Staatsblad.
Deze wetteksten bepalen dat Elia de taak heeft om een afschakelplan aan de minister van Energie voor te stellen.
De regelgeving voorziet in een onderverdeling van het elektriciteitsnet in 5 zones (noordwest,
noordoost, centrum, zuidwest en zuidoost), waarbij het afschakelbaar vermogen per zone een evenredig aandeel is van het totaal vermogen in deze zone. Om de hinder van de afschakeling zo goed mogelijk te spreiden bestaat iedere zone uit 8 afschakelschijven. In overeenstemming met de wetgeving werden bij het selecteren van de af te schakelen posten stadscentra van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners en commerciële luchthavens en havens vermeden in deze 8 afschakelschijven.
Het zijn steeds de ministers van Energie en Economie die op basis van de omstandigheden van het moment beslissen wanneer en volgens welke modaliteiten de afschakeling gebeurt om een algemene black-out te vermijden.
-
Hoe weet u wie er DNB is in uw woonplaats?
Geef uw postcode hier in en ontdek wie DNB is in uw woonplaats.
-
Is het onderhoud van aardgasinstallaties verplicht?
Ja. In Wallonië en Brussel is het driejaarlijks onderhoud verplicht.
-
Dien ik iets speciaals te doen wanneer de afschakeling ongedaan gemaakt wordt, bv aan mijn elektriciteitsmeter?
Neen, van zodra de spanning op het net hersteld wordt, kunnen residentiële klanten (en andere klanten aangesloten op het laagspanningsnet) opnieuw elektriciteit van het net verbruiken.
Echter om een verbruikspiek bij het terug aanschakelen van groepen verbruikers te voorkomen, is het aan te bevelen om niet onmiddellijk alle toestellen opnieuw aan te schakelen. Sommige toestellen zoals een koelkast en een verwarmingsketel verbruiken immers veel meer wanneer ze opstarten. Om dus een nieuwe verbruikspiek te voorkomen, kunnen de andere toestellen best geleidelijk manueel terug opgestart worden.
-
Waar kunt u uw budgetmeter herladen?
Ontdek alle informatie hier .
-
Hoe produceert u uw eigen energie ?
- Met zonne-energie: deze kan thermisch (warmteproductie) of fotovoltaïsch (elektriciteitsproductie) zijn.
- Met windenergie: de elektriciteit wordt geproduceerd via de wind die een generator aandrijft.
- Andere energiebronnen: Wanneer u geen fotovoltaïsche panelen of een windmolen kunt plaatsen, bestaan er andere mogelijkheden om zelf energie te produceren. Naast de klassieke stroomgeneratoren, zijn de warmtekrachtkoppeling (gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit) of hydro-elektriciteit voorbeelden die gunstig zijn voor de planeet.
-
Wat gebeurt er wanneer u verhuist en u uw installatie om energie te produceren meeneemt?
U kunt uw installatie meenemen op voorwaarde dat de installatie die u bezit bij de CWaPE (Commission Wallonne pour l'Énergie) geregistreerd werd en u uw netbeheerder binnen de 45 kalenderdagen na het ontmantelen ervan op de hoogte hebt gebracht.
Op de site van het CWaPE vindt u eveneens het formulier ad hoc formulier S1 voor het ontmantelen van een installatie met (of zonder) overname op een andere plaats, dat binnen de 15 dagen na het ontmantelen van de installatie teruggestuurd dient te worden.
Wanneer u uw installatie op een ander adres plaatst, gaat het om een nieuwe productiesite die door een door het AREI erkend controleorganisme goedgekeurd dient te worden. U dient voor deze nieuwe site de registratieprocedure opnieuw te starten door uw netbeheerder het aanvraagformulier voor het in dienst nemen en de groene certificaten door te sturen.
-
Wanneer en hoe uw meterstand doorgeven ?
U vindt alle nodige informatie op deze pagina.
-
Uw meter lijkt te snel te lopen… Hoe controleert u of alles correct werkt ?
Er bestaan eenvoudige manieren om te controleren welke toestellen het meest energie verbruiken in uw woning. U kunt bijvoorbeeld werken met verschillende onderbrekers op het verdeelbord van uw woning. U controleert elk circuit en de invloed van de verschillende toestellen op uw verbruik. U kunt ook alle zekeringen van het verdeelbord uitschakelen: wanneer uw teller stopt met draaien, betekent dit dat al wat u verbruikt, wel degelijk in uw woning verbruikt wordt.
Indien u blijft twijfelen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantendienst op 078/15.78.01. Let erop eerst te controleren of het probleem niet veroorzaakt wordt door uw binneninstallatie. Wanneer onze technicus zich dient te verplaatsen en het probleem niets te maken heeft met de meter of het netwerk, dan kunnen u aanzienlijke verplaatsingskosten aangerekend worden.
-
Hoe gebeurt een omschakeling concreet?
Vanaf de winter 2015 -2016 werd een gewijzigde procedure qua afschakeling overeengekomen tussen de transportnetbeheerder Elia en de distributienetbeheerders : de selectieve afschakeling. Concreet houdt dit in dat indien de beslissing tot afschakeling hen tijdig en op voorhand wordt meegedeeld, de distributienetbeheerders zelf kunnen instaan voor de afschakeling van de door de bevoegde Ministers gekozen schijf, volgens de instructies van Elia, maar zonder hierbij de prioritaire klanten af te schakelen. Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat de bevoorrading van de prioritaire klanten zoals de algemene en psychiatrische ziekenhuizen, in de mate van het mogelijke, op geen enkel moment, wordt onderbroken.
Indien om de een of andere reden, het onmogelijk is om tot een selectieve afschakeling over te gaan, dan zal de standaardprocedure toegepast worden : Elia voert de afschakeling uit van de posten die de distributienetwerken bevoorraden en die zich in de gekozen schijf bevinden, vervolgens zullen de distributienetbeheerders de prioritaire klanten opnieuw stroom geven.
-
Wat gebeurt er wanneer u uw statuut van beschermde klant verliest en u klant bent van de sociale leverancier?
In dat geval kunt u niet langer leveringen ontvangen van de sociale leverancier. Vergeet deze dus niet te waarschuwen en te kiezen voor een nieuwe energieleverancier. In het omgekeerde geval stapt u over op het maximumtarief , en zult u opgeroepen worden voor de Lokale Energiecommissie (LEC) van uw gemeente, die kan beslissen om uw voorziening te onderbreken!
-
Hoe vraagt u een attest voor een 'sociaal tarief'?
Wanneer u een gewestelijk beschermde klant bent en u heeft recht op het sociaal tarief (het laagste energietarief), kunt u een attest van sociaal tarief aanvragen (Voorheen Specifiek sociaal tarief):
- bij uw OCMW;
- bij een erkend schuldbemiddelingscentrum;
- bij een aangesteld schuldbemiddelaar.
Dit dient correct ingevuld opgestuurd te worden naar uw DNB als sociaal leverancier. Een nieuw attest zal elk jaar aan uw DNB bezorgd worden om te kunnen blijven genieten van het sociaal tarief.
Wanneer u een federaal beschermde klant bent en u als dusdanig erkend wordt door een officiële instelling, zal het sociaal tarief u automatisch toegekend worden en zal dit doorgegeven worden aan uw energieleverancier en zal deze voor u de laagste prijs van de markt toekennen.
-
Hoe weet u welke meter de woning bevoorraadt die u net betrokken hebt, wanneer er verschillende meters aanwezig zijn?
Wanneer u uw aanvraag voor meteropname ontvangt, vindt u daarop het nummer van uw meter.
Indien u zeker wil zijn dat het wel degelijk uw elektriciteitsmeter betreft, is de snelste oplossing om de schakelaar van deze meter uit te schakelen. Wanneer u geen elektriciteit meer hebt in uw woning, weet u zeker dat het uw meter is.
Voor gas volstaat het uw ketel aan te zetten en te controleren of de meter draait - en stopt met draaien- eens de toestellen uitgeschakeld zijn.
-
Waarom is er sprake van een afschakeling?
Deze winter wordt ons land geconfronteerd met de plotse onbeschikbaarheid van meerdere nucleaire centrales. Het evenwicht tussen productie en verbruik wordt hierdoor op de proef gesteld. De bijkomende capaciteit die nodig is om de bevoorradingszekerheid te kunnen garanderen gedurende de ganse winter en die initieel op 1600 tot 1700 MW geschat werd, is geëvolueerd in functie van de gevonden oplossingen om vandaag een niveau te bereiken tussen 600 tot 900 MW. Dit cijfer wordt voortdurend gerevalueerd.
In samenspraak met de federale Minister van Energie en diverse marktpartijen worden nu verschillende opties voortdurend bekeken die oplossingen kunnen bieden.. Elia, de transportnetbeheerder voor elektriciteit, ziet voorlopig onvoldoende oplossingen die het adequaatheidsprobleem volledig kunnen wegwerken gedurende de ganse winter. Daarom kunnen we op vandaag, zelfs wanneer de Belgische én internationale markt ons alle beschikbare capaciteit aanleveren (productie, vraagrespons en import), de activering van het afschakelplan niet uitsluiten. Sinds midden oktober, doorloopt Elia wekelijks een operationeel proces die de voorspellingen voor de week nadien bekijkt. Zo kan, in samenspraak met de bevoegde autoriteiten de eventuele maatregelen voor de week nadien bekeken worden.
-
Hoe verandert u van energieleverancier?
U kunt op elk moment een andere energieleverancier kiezen, ongeacht of u een overeenkomst met beperkte of onbeperkte duur heeft. U dient rekening te houden met een opzegtermijn van één maand vooraleer u de wijziging doorvoert. Gebruik deze tool om de aanbiedingen van de elektriciteits- en gasleveranciers in Wallonië te vergelijken.
-
Hoe kan ik mij het best voorbereiden op een eventuele afschakeling?
Het is belangrijk om te beseffen dat een onderbreking van de stroomvoorziening steeds mogelijk is, ongeacht het risico op schaarste. Deze onderbreking kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van werken aan de netinfrastructuur of van een storm die bepaalde onderdelen van het net beschadigd heeft. Iedere gebruiker moet dus voorbereid zijn om gedurende enkele uren zonder elektriciteit te kunnen. De preventieve maatregelen die in dergelijk geval noodzakelijk zijn, zijn door iedere gebruiker zelf afzonderlijk te bepalen in functie van zijn eigen situatie. Belangrijk hierbij is ook te weten dat moderne verwarmingsketels (zowel op aardgas, op stookolie als op pellets) elektriciteit nodig hebben om te werken: een stroomonderbreking stelt deze ketels dus buiten werking.
Wanneer je verneemt dat je op een bepaald moment afgeschakeld zult worden, kun je best zelf vooraf je elektrische toestellen uitschakelen. Zo ben je zeker dat de toestellen uitgeschakeld zijn en dat ze niet zonder dat je het weet opstarten wanneer het net terug onder stroom gebracht wordt.
-
Welke zijn de gemeenten die geviseerd worden door het afschakelplan?
Om het afschakelplan en de betreffende gemeenten te kennen, klik hier.
Niet noodzakelijk alle delen van een gemeente vallen in dezelfde afschakelschijf. Door de netstructuur of exploitatiewerken kunnen bepaalde delen in een andere afschakelschijf vallen.
-
Hoe vraagt u de indienstname van uw installatie voor het produceren van energie ?
U kunt het aanvraagformulier voor het in dienst nemen van uw installatie op onze website terugvinden:
Kies het formulier dat bij u past. Eens het formulier ingevuld en ondertekend is, volstaat het om dit via de site terug te sturen door op 'uw formulier verzenden' te klikken.
-
Wat is de rol van ORES in de regularisatieprocedure?
ORES is belast met het regulariseren van situaties waarbij een persoon energie verbruikt zonder een contract te hebben afgesloten met een leverancier. Wij trachten de nieuwe bewoner te contacteren en sturen eveneens regularisatiebrieven naar het verbruiksadres, alvorens over te gaan tot een administratief bezoek. Indien de bewoner (huurder of eigenaar) geen gehoor geeft aan deze pogingen, wordt de energievoorziening van het gebouw opgeschort (afgesloten). De heraansluiting van de voorziening gaat gepaard met kosten. Het is dus beter om de situatie zo snel mogelijk te regulariseren. In alle gevallen wordt een studie uitgevoerd om te bepalen wie de energie in het gebouw geconsumeerd heeft, waarbij een factuur met de hoogste marktprijs wordt uitgeschreven. Vervolgens wordt een terugvorderingsprocedure ingeleid waarbij op zoek wordt gegaan naar de betrokken persoon.
-
Zal ik nog op aardgas kunnen koken in geval van een afschakeling?
De netbeheerders hebben de nodige schikkingen getroffen om de aardgasbevoorrading naar eindklanten te garanderen. Kookplaten of fornuizen op aardgas die geen elektrische voeding nodig hebben, zullen bijgevolg ook in een afgeschakelde zone kunnen blijven functioneren.
Toestellen met een thermo-elektrische vlamdetectie (thermokoppel) hebben enkel elektriciteit nodig voor het bedienen van het ontstekingsorgaan (piëzo). Als alternatieve ontstekingsbron kan een lucifer of aansteker gebruikt worden waarna deze toestellen perfect normaal kunnen functioneren bij afwezigheid van elektriciteit.
Toestellen met elektronische vlamcontrole (ionisatie) zullen echter niet functioneren bij het wegvallen van de elektriciteit.
-
Wanneer zal er afgeschakeld worden ?
Het afschakelplan, als onderdeel van het federale crisisplan, zal echter maar in allerlaatste instantie ingezet worden wanneer alle andere maatregelen onvoldoende blijken om het evenwicht tussen de vraag naar en het aanbod van elektriciteit op het net te herstellen.
-
Hoe kunt u de meterstanden die op uw factuur staan betwisten?
Bij grote verschillen tussen de meterstanden op uw factuur en deze die u heeft afgelezen op uw meter, neemt u contact op met ORES via het nummer 078/15.78.01 (van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 20u00 en zaterdag van 9u00 tot 13u00 / met uitzondering van de feestdagen). U kunt zo de informatie controleren en deze indien nodig rechtzetten. Deze nieuwe informatie wordt vervolgens verzonden naar uw energieleverancier om een nieuwe factuur op te stellen.
-
Hoe een nieuwe aansluiting vragen?
U kunt uw nieuwe aansluiting direct online aanvragen.
-
Welke prijs wordt er toegepast voor werken en welk distributietarief wordt gehanteerd in uw woonplaats?
U kunt het tarief dat in uw woonplaats gehanteerd wordt downloaden door uw postcode hier in te voeren.
-
Waarin bestaat het onderhoud?
Het onderhoud bestaat uit drie fasen:
- Het schoonmaken van de verwarmingsketel en de schoorsteen.
- Het controleren van de verbranding en de goede werking van het toestel.
- Een algemene revisie van de toestand van de verwarmingsketel, van de verluchting van de verwarmingsketel en van de luchttoevoer voor de verbranding.
U hebt er alle belang bij uw installatie goed te onderhouden; het bespaart u niet alleen geld, maar het verhoogt ook de veiligheid.
-
Dien ik mijn generator af te koppelen van het net bij het wegvallen van de netspanning?
Indien jouw generator (of in geval van zonnepanelen je omvormer) parallel werkt met het distributienet moet, bij het wegvallen van de netspanning, je generator afgekoppeld worden. Als je installatie daarop voorzien is, kan zij als alternatief in eilandwerking gaan.
Dit type van installatie moet verplicht bekend gemaakt worden bij de distributienetbeheerder en moet beantwoorden aan het technische voorschrift C10/11 van Synergrid: http://www.synergrid.be/index.cfm?PageID=16832 -
Ik heb geen gas meer, wat moet ik doen?
Dit verschilt van geval tot geval.
- Uw gasmeter bevindt zich buiten (kast) of in een gemeenschappelijk lokaal (appartementen): ga na of iemand de meterkraan heeft afgesloten.
- Indien dit het geval is, sluit de kraan van al uw apparaten alvorens de gasmeter opnieuw open te draaien. Vervolgens kunnen al uw apparaten opnieuw in gebruik worden genomen.
- Indien dit niet het geval is, is uw apparaat misschien uitgevallen (u dient het dan enkel opnieuw aan te zetten) of misschien is er sprake van een panne (contacteer uw chauffagist )
- U heeft verschillende apparaten op aardgas:indien een van de apparaten niet werkt, ga dan na of de andere nog werken (fornuis, boiler, waterverwarmingstoestel, individuele verwarming).
- Indien dit het geval is, is uw apparaat misschien uitgevallen (u dient het dan enkel opnieuw aan te zetten) of misschien is er sprake van een panne.
- • Indien dit niet het geval is, sluit de kraan van al uw apparaten en draai eveneens de kraan van uw gasmeter toe. Bel naar 078/78.78.00.
- Uw gasmeter bevindt zich buiten (kast) of in een gemeenschappelijk lokaal (appartementen): ga na of iemand de meterkraan heeft afgesloten.
-
Hoe meldt u een defecte straatlamp?
Eén of meerdere straatlampen in uw straat zijn defect? Verwittig onmiddellijk 112 wanneer dit voor een rechtstreeks gevaar zorgt (een paal die op de weg ligt bijvoorbeeld).
Wanneer dit niet het geval is, brengt u ons hier online op de hoogte van de panne.
-
Wanneer dien ik mijn elektriciteitsverbruik te beperken?
Het is altijd aangewezen geen elektriciteit te verspillen. Wanneer echter een elektriciteitsschaarste dreigt, is het vooral op momenten van piekverbruik belangrijk om je verbruik te beperken. Dit piekverbruik situeert zich 's winters tussen 17 en 20u, dus in de late namiddag en vroege avond.
-
Wie beslist wanneer het afschakelplan in werking treedt?
Zoals wettelijk bepaald zijn het de Ministers die economie en energie onder hun bevoegdheid hebben die de beslissing nemen en de opdracht geven tot afschakeling wanneer uit de analyse van de transportnetbeheerder blijkt dat alle andere maatregelen ontoereikend zijn om het aanbod op de vraag af te stemmen. De netbeheerders voeren vervolgens de beslissing van de bevoegde ministers uit.
-
Er is een probleem met de meterstand, wat moet u doen ?
Wanneer u vaststelt dat uw meterstand fout is, neem dan contact op met uw energieleverancier. Hij zal contact opnemen met ORES om een nieuwe meteropname te vragen en deze indien nodig te corrigeren.
Zelfs indien de fout in uw voordeel is, raden wij u aan uw leverancier op te hoogte te brengen. U zou anders onaangenaam verrast kunnen zijn bij de volgende regularisatiefactuur...
-
Is mijn gemeente opgenomen in het afschakelplan?
Om het afschakelplan en de betreffende gemeenten te kennen : hier.
-
Waar vindt u uw EAN-code?
U vindt uw EAN-nummer op uw energiefactuur of op de brief voor de meteropname. Het is een getal met 18 cijfers.
Indien u geen factuur ter beschikking hebt, houd uw meternummer dan bij de hand en zoek uw EAN-code hier online.
-
Wanneer, hoe en waarom een verbruikshistoriek aanvragen ?
U hebt het recht om, één keer per jaar, een verbuikshistoriek over de laatste drie jaar op te vragen. Deze aanvraag kan via uw klantenzone gebeuren.
Waarom ?
Een verbruikshistoriek laat toe een duidelijk overzicht van uw verbruik te geven.
Wanneer ?
We raden aan een verbruikshistoriek aan te vragen onmiddellijk na uw laatste meteropname. Hierdoor zal u uw verbruik over drie jaar kunnen vergelijken of beschikken over een vergelijkingspunt met het verbruik van de vorige bewoners in de loop van de laatste twee jaar.
U kunt eveneens vragen deze historiek op een ander ogenblik op te stellen, wanneer u overweegt om zonnepanelen te installeren en u een idee wil hebben over de impact hiervan op het verbruik van uw gezin.
-
Welke verschillende verwarmingsinstallaties op aardgas bestaan er ?
- De HR TOP en HR+ verwarmingsketels: deze labels geven aan dat deze verwarmingsketels een hoog rendement hebben. Ze zijn zuiniger en milieuvriendelijker. De HR TOP verwarmingsketels halen zelfs warmte uit de verbrandingsgassen. Dit is mogelijk dankzij de condensatie van de stoom die in deze gassen zit. Deze installaties kunnen dus een rendement behalen van meer dan 100%.
- Condenserende warmeluchtgeneratoren: de generatoren verwarmen de lucht onmiddellijk met een hoog rendement.
- Haarden en kachels op gas kunnen nog steeds als individuele verwarming gebruikt worden. Naast hun gezellige uitzicht kunnen ze een afzonderlijke ruimte ook op een zuinige manier verwarmen.
- Verwarming op aardgas via stralings- of convectiewarmte: dit zijn stralingsbuizen, stralingspanelen, warmeluchtgeneratoren of luchtverhitters die gebruikt worden voor het verwarmen van een grote ruimte, zoals een sportzaal bijvoorbeeld.
-
Hoe vaak dient de schoorsteen geveegd te worden?
Aardgas veroorzaakt geen roetafzetting in uw schoorsteen. U hoeft hem dus slechts om de drie jaar te laten vegen, bij het verplichte onderhoud van uw verwarmingsketel.
Wanneer u beslist om uw verwarmingsketel te vervangen (bijvoorbeeld wanneer u van stookolie overschakelt op aardgas), dient u uw schoorsteen zorgvuldig te laten vegen vooraleer u uw nieuwe installatie in dienst neemt. -
U heeft een budgetmeter, ORES is uw leverancier en u verhuist. Wat te doen?
Het eerste wat u moet doen, is ORES (uw sociale leverancier) waarschuwen. De budgetmeter blijft ter plaatse en de budgetfunctie kan uitgeschakeld worden. Onze diensten zullen contact met u opnemen om de plaatsing/activering van een budgetmeter te overwegen op uw nieuw adres. Dit zal zonder kosten voor u gebeuren.
-
Wanneer is men aardgas beginnen te gebruiken?
Reeds gebruikt in de vierde eeuw voor Christus.
Sinds de vierde eeuw voor Christus begonnen de Chinezen aardgas te gebruiken! Deze energie werd opgeslagen en vervoerd in buizen uit bamboe en werd gebruikt om de straten te verlichten, maar ook om te koken. Maar het was pas in 1820 dat de eerste echte moderne gebruiken van aardgas opdoken in de Verenigde Staten (voor de straatverlichting). Tot dan werd het in petroleumputten geïnjecteerd om de druk te behouden of gewoon als fakkel verbrand. In België werd aardgas pas na de Tweede Wereldoorlog op grote schaal gebruikt.
-
U ontvangt energiefacturen op naam van de vorige eigenaar/huurder. U ontvangt geen energiefactuur? Wat te doen?
Deze situatie is niet normaal. Ziehier hoe u dit kunt verhelpen.
- U bent net verhuisd naar een nieuwe woning : u dient snel een contract af te sluiten met een energieleverancier van uw keuze voor dit adres. Het is ook zeer belangrijk - indien dat nog mogelijk is - om het energie-overnameformulier in te vullen met de voormalige bewoner van de woning.
- U blijft facturen ontvangen op naam van de voormalige eigenaar/huurder,
Dan is het mogelijk:- dat de voormalige eigenaar/huurder zijn energieleverancier niet op de hoogte heeft gebracht van zijn verhuizing. We raden aan deze zo snel mogelijk te waarschuwen en ook uw energieleverancier op de hoogte te brengen.
- dat het energie-overnameformulier niet of niet correct/volledig ingevuld werd; dat de nieuwe energieleverancier verhindert de formaliteiten ad hoc te vervullen.
- U ontvangt geen energiefactuur
Dan is het mogelijk:- dat u geen contract afgesloten heeft met een energieleverancier. Doe dit zo snel mogelijk om later onnodige kosten te vermijden.
- dat er een fout in uw dossier geslopen is. Waarschuw snel uw energieleverancier.
In gevallen 2 en 3 kan uw leverancier u, zonder betaling van de verbruikte energie, rappelkosten en interesten aanrekenen.
-
Wat moet u doen bij een verhuizing ?
Ontdek alle informatie hier.
-
Op basis van welke criteria werd het afschakelplan opgesteld?
Het koninklijk besluit van 19 december 2002 houdende ‘een technisch reglement voor het beheer van het transmissienet van elektriciteit en de toegang ertoe’ voorziet in artikel 312, §5, dat de transportnetbeheerder Elia de taak heeft om een afschakelplan aan de Minister van Energie voor te stellen. De Minister legt het afschakelplan vast na advies van de CREG en in overleg met de Minister van Economie.
In toepassing van deze bepaling werd het ministerieel besluit van 3 juni 2005 ‘tot vaststelling van het afschakelplan van het transmissienet van elektriciteit’ uitgevaardigd.
Op basis van de ervaringen tijdens de winter van 2014-2015 heeft een werkgroep onder leiding van de FOD Economie en het kabinet van de Minister van Energie werk gemaakt van de aanpassing van het wettelijk kader dat voorgelegd werd aan de CREG.
Het ministerieel besluit ‘Afschakelplan’ maakt melding van twee situaties: hoe het hoofd bieden aan plotse fenomenen (frequentiedaling als gevolg van een opeenvolging van probleemsituaties) en hoe het hoofd bieden aan situaties van ‘voorspelbare’ schaarste. Het ministerieel besluit bepaalt in welke prioriteitsorde de klanten mogen worden afgeschakeld of verwijst naar de beslissingen die de minister moet nemen.
Als gevolg van de gedane vaststellingen gedurende de winter 2014 werden het Koninklijk Besluit en het Ministerieel Besluit gewijzigd in 2016.
Daarnaast heeft het afschakelplan inhoudelijk een aantal wijzigingen ondergaan om de A- en B-gedeelten in de zones ZO en ZW te kunnen afschaffen, om de impact op het Gentse havengebied en de luchthavens te beperken en om te voldoen aan de verplichting om de impact van een incident in België op het Europese elektriciteitssysteem te beperken. Op die manier heeft men ernaar gestreefd om de wettelijke en technische vereisten van het afschakelplan zo veel mogelijk te verzoenen met de maatschappelijke en economische context.
-
Opname meterstand Indexis of ORES, wat is het verschil ?
De maatschappij ORES werd in februari 2009 opgericht en heeft het opnemen van de meterstanden van Indexis in Wallonië overgenomen. De personeelsleden van Indexis die met deze taak belast waren, werken nu voor ORES. Sindsdien voeren ze hun opdrachten uit onder de vlag van ORES, met dezelfde voorschriften op het vlak van onpartijdigheid, vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid als in het verleden.
-
Waar vindt u uw EAN-code?
U vindt uw EAN-nummer op uw energiefactuur of op de brief voor de meteropname. Het is een getal met 18 cijfers.
Indien u geen factuur ter beschikking hebt, houd uw meternummer dan bij de hand en zoek uw EAN-code hier online.
-
Wat moet u doen wanneer u verhuist terwijl u een budgetmeter heeft (klant van commerciële leverancier)?
Het eerste wat u moet doen is uw energieleverancier informeren dat u verhuist. Deze laatste zal ook ORES op de hoogte brengen van uw vertrek en onze diensten zullen u contacteren om enerzijds over te gaan tot de uitschakeling van uw budgetmeter op uw voormalige adres en anderzijds om te weten of u een budgetmeter wenst te laten plaatsen in uw nieuwe woning.
-
Is er een parking ?
Ja.
-
Wilt u een collectieve aansluiting vragen?
U kunt dit hier direct online doen.
Indien u meer info wenst over dit type aansluiting, raadpleeg dan onze brochure voor elektriciteit of aardgas.
-
Hoe kan ik mij het best voorbereiden op een eventuele elektriciteitsschaarste?
Schaarste is een voorzien globaal tekort van het elektriciteitsaanbod (productie en invoer) ten opzichte van de elektriciteitsvraag op een bepaald ogenblik. Alle verbruikers, dus ook zij die zich niet in een zone van het afschakelplan bevinden, kunnen bijdragen tot het beperken van het risico op schaarste en dus van het risico op afschakeling van een deel van de verbruikers door hun verbruik te beperken op de momenten waarop de globale vraag het hoogst is. Het is doorgaans in de late namiddag en vroege avond (17-20u) dat de vraag een piek bereikt (verlichting, elektrische fornuizen, ovens,... worden meer gebruikt op die momenten). Een manier om het risico op schaarste te beperken is bijvoorbeeld het vervroegen of uitstellen van het gebruik van bepaalde elektrische toestellen (bijvoorbeeld de wasmachine, droogkast of vaatwasmachine) of het gebruiken van de microgolfoven i.p.v. de klassieke oven. Elke actie om zijn verbruik te beperken op het piekmoment is nuttig wanneer een risico op schaarste in het vooruitzicht gesteld wordt.
-
Moet u uw meterstand doorgeven wanneer u van energieleverancier verandert of verhuist ?
Wanneer u van energieleverancier verandert, stuurt ORES u een mail waarin u uitgenodigd wordt om de uw meterstand telefonisch of via internet door te geven.
- De klanten waarvoor een meteropname vanop afstand gebeurt (telemeting), en zelfs een maandelijkse meteropname, hoeven niets te doen. De meterstand bij het veranderen van leverancier zal berekend worden op basis van de volgende opname.
- Indien u zich niet in deze situatie bevindt en u verhuist, dan dient u uw meterstand door te geven aan uw energieleverancier. We raden u aan het overnameformulier voor energie dat opgesteld werd door het CWaPE te downloaden en in te vullen. Dit zal uw overstap vergemakkelijken.
-
Wie kan u informatie geven over de inhoud van uw tussentijdse factuur of regularisatiefactuur? Hoe kunt u uw energiefactuur betwisten?
Het is uw energieleverancier die uw tussentijdse factuur of regularisatiefactuur opstelt. Deze kan u dus informatie geven over de inhoud ervan. Wanneer u na controle vaststelt dat er een fout op uw factuur staat, kunt u deze op verschillende manier betwisten:
- via contact met uw energieleverancier;
- via het standaard klachtenformulier, dat door de energieleverancier op zijn website ter beschikking gesteld wordt;
- via een aangetekend schrijven aan uw energieleverancier.
In elk geval niet vergeten het deel van de factuur dat u betwist te vermelden en de redenen waarom. De leverancier heeft dan een periode van 10 werkdagen om u te laten weten of de klacht gerechtvaardigd is of niet en of de klacht diepgaander onderzocht dient te worden.
Ontdek alle informatie over de geschillen en klachten hier.
-
Uw verbruik werd geschat, waarom en hoe ?
De wetgever spoort ons aan over te gaan tot schattingen wanneer :
- de meters niet toegankelijk waren (afwezigheid van de klant, meterstand niet meegedeeld, enz.)
- het meegedeelde verbruik lijkt onrealistisch in vergelijking met de laatst meegedeelde meterstand (abnormaal hoog of 'rare' cijfers) en kon niet bij de klant gecontroleerd worden.
ORES schat uw meterstand, op onafhankelijke en betrouwbare wijze uw meterstand in functie van de historiek van uw energieverbruik. Voor aardgas houdt ORES ook rekening met de temperatuurschommelingen (graden-dagen) in de loop van de verbruiksperiode. Maar een schatting verschilt van de realiteit en het is dus raadzaam uw meterstand steeds door te geven wanneer u dit gevraagd wordt.
-
Kan ik een schadevergoeding eisen als er tot afschakeling besloten wordt? En zo ja, bij wie?
Het afschakelplan is een ultiem middel dat wettelijk voorzien werd om een algemene black-out - het ongecontroleerd afschakelen van alle gebruikers door het ineenstorten van het elektriciteitssysteem als gevolg van een onevenwicht tussen de vraag naar en het aanbod van elektriciteit - te voorkomen. De wetgever heeft geoordeeld dat het algemeen belang in een dergelijke situatie primeert boven het privaat belang. De kosten van een algemene black-out zouden voor de maatschappij immers vele malen hoger zijn dan die van een aangekondigde en gecontroleerde afschakeling van bepaalde groepen gebruikers als ultiem middel om deze algemene black-out te vermijden.
-
Hoe plant/verplaatst u uw afspraak met ORES ?
Om het in- of uit dienst nemen van bestaande meters te plannen, contacteert u ons op het nummer 078/15.78.01.
Om een afspraak in het kader van werken te plannen of te verplaatsen, neemt u rechtstreeks contact op met uw klantenadviseur of belt u het nummer 078/15.78.01.
-
Waar vindt u informatie over het vrijmaken van de energiemarkt?
Ontdek meer over de energiemarkt op de site van de Waalse Commissie voor Energie.
-
Wanneer en waarom telefonisch een offerte aanvragen?
Indien u één van de volgende werken wenst aan te vragen:
- het openen en afsluiten van een meter;
- de heraansluiting van uw aansluitingskabel (externe kast) na een renovatie;
- de heraansluiting van uw binneninstallatie op de meter;
- omschakelen van het tweevoudige uurtarief op het enkelvoudige tarief of omgekeerd;
- de sturing van uw boiler op nachttarief (voorkeursovereenkomst);
- het herstellen van de verzegeling van uw meter;
- de metrologische controle van uw meter (d.w.z. het controleren van de juistheid van de meting van uw verbruik);
- het herstellen van de toevoer na een onderbreking om veiligheids- of andere redenen.
Bel het nummer 078/15.78.01 (keuze 1 - werken) om uw prijsofferte te ontvangen en uw afspraak te plannen in minder dan 5 minuten.
-
Waarom werd de meter verzegeld? Hoe deze opnieuw laten openen?
Er zijn verschillende gevallen waarbij een meter verzegeld kan worden (onderbreken van het leveren van energie):
- verhuizing : de vorige bewoner is verhuisd en heeft gevraagd om de meter af te sluiten.
- onbetaalde facturen : de facturen van de energieleverancier werden niet betaald. Na aanmaningen en ingebrekestelling kan de leverancier besluiten zich tot de netbeheerder te richten. Hij vraagt dan om een budgetmeter te installeren. Er zijn verschillende situaties mogelijk:
- indien de klant het plaatsen van de meter weigert, kan de energietoelevering onderbroken worden.
- indien de budgetmeter geïnstalleerd werd, maar de klant deze niet oplaadt en het noodkrediet opgebruikt is, wordt de meter automatisch afgesloten (behalve bij beschermde klanten die gedurende 3 maand van een minimumlevering genieten).
- De periode van minimumlevering (van 3 maand) voor de beschermde klant is voorbij en de plaatselijke Commissie voor energie (CLE) heeft besloten om niet langer energie te leveren.
- Ook wanneer de klant een eigen zaak heeft, kan de toevoer stopgezet worden bij het niet betalen van facturen.
- er is geen leveringsovereenkomst : de energie werd verbruikt zonder dat er een leveringsovereenkomst afgesloten werd. ORES stuurt brieven voor het regulariseren van deze situatie vooraleer over te gaan tot een administratief bezoek. Wanneer de klant geen gevolg geeft aan deze brieven en dit bezoek, kan het leveren van energie aan het gebouw stopgezet worden. Het opnieuw aansluiten van de meter brengt kosten met zich mee. Deze situatie wordt dus best zo snel mogelijk opgelost.
In alle gevallen wordt er een onderzoek ingesteld om te bepalen wie de energie op die plaats verbruikt heeft. Vervolgens wordt er tegen de betrokken persoon een inningsprocedure gestart.
-
Hoe open ik een verzegelde aardgasmeter na een lek ?
Laat het lek herstellen door een specialist et contactez ensuite ORES au 078/15.78.01 en neem vervolgens contact op met ORES op 078/15.78.01 (keuze 1 – werken) om uw bezoek te plannen in minder dan 5 minuten. Voor de heropening van uw meter dient u de volgende documenten voor te leggen:
- het attest afgeleverd door uw installateur-chauffagist;
- het controlerapport afgeleverd door een erkend controleorgaan.
-
Wanneer en waarom kan ORES uw leverancier zijn?
Ontdek alle informatie hier.
-
Waar moet ik me aanbieden voor de bekwaamheidsbeoordeling ?
Kandidaten die een selectieprocedure doorlopen bij ORES worden doorgaans uitgenodigd de test en het eerste gesprek op volgend adres te doen :
Avenue Albert Ier, 19
5000 Namur
Om het plan te zien, klikt u hier.
-
Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van een generator/stroomgroep in geval van afschakeling?
- Plaats je generator steeds op een goed verluchte plaats, bij voorkeur buiten.
- Vooraleer de generator te gebruiken, schakel je de hoofdschakelaar van je elektrische binneninstallatie om zodat je afgekoppeld bent van het distributienet. Je dient afgekoppeld te blijven gedurende de volledige gebruiksduur.
- Sluit niet je volledige installatie op de groep aan, maar enkel die toestellen die je elektrisch wil hervoeden.
- Sluit geen toestel uit een badkamer, in de nabijheid van een zwembad of in een andere ruimte met water aan op de groep (bij gebrek aan een differentiaalschakelaar op deze groepen).
- Wanneer je beschikt over fotovoltaïsche zonnepanelen en er zou een afschakeling plaatsvinden in het midden van de dag (wat weinig waarschijnlijk is), probeer je dan niet gelijktijdig te voeden via de groep en via de fotovoltaïsche panelen.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat wanneer een noodgenerator meerdere elektrische kringen bevoorraadt, dit een ingreep ter hoogte van het verdeelbord vereist. Dit kan je het best overlaten aan een vakman. Iedere belangrijke wijziging van de elektrische installatie moet immers gebeuren volgens de regels van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Een erkend controleorganisme moet daarna controleren of deze regels gerespecteerd werden. Dat geldt zowel wanneer de generator in eilandwerking gaat, als wanneer hij parallel met het net bevoorraadt.
Generatoren die parallel kunnen werken met het net moeten verplicht bekend gemaakt worden bij de distributienetbeheerder en moeten beantwoorden aan het technische voorschrift C10/11 van Synergrid: http://www.synergrid.be/index.cfm?PageID=16832.
De installatie van een generator is bovendien onderworpen aan de milieuwetgeving. Afhankelijk van het vermogen van de generator en de hoeveelheid gestockeerde brandstof kan het zijn dat je meldingsplicht hebt of zelfs een milieuvergunning nodig hebt voor de generator, voor de opslag van de brandstof of voor beide. De modaliteiten verschillen van gewest tot gewest.
-
Dient u ORES te verwittigen wanneer u een andere energieleverancier wenst?
Neen. Van zodra u uw leveringsovereenkomst ondertekent, zal uw nieuwe leverancier ORES op de hoogte brengen van de wijziging.
-
Wat ORES doet / wat ORES niet doet ?
Wat ORES doet
Wat ORES niet doet
Energie tot aan uw meter brengen
Elektriciteit en aardgas over de hoogspanningsnetten/ hogedruknetten transporteren (verzekerd door Elia en Fluxys)
De distributienetten en de openbare verlichting onderhouden
Energie produceren of verkopen
Aansluitingswerken uitvoeren
Overeenkomsten met de klanten afsluiten voor het leveren van energie (het zijn de energieleveranciers die deze dienst verzekeren)
Het net controleren en tussenkomen bij pannes of storingen op het net
Elektriciteit en aardgas over de hoogspanningsnetten/ hogedruknetten transporteren (Elia en Fluxys nemen deze taak op zich)
De meterstanden opnemen en de verbruiksgegevens verwerken
De openbare verlichting op de autosnelwegen herstellen
Budgetmeters plaatsen en de rol van sociale leverancier op zich nemen
Tussenkomen bij de elektriciteitsinstallatie in een privéwoning (contacteer een installateur of een elektricien).
De technische gegevens up-to-date houden in het toegangsregister
Uw elektrische huishoudtoestellen herstellen
-
Voor welke toestellen op aardgas kunt u van een premie genieten?
De HR TOP-modellen voor een hoog rendement
Aardgassystemen met een hoog rendement herkent u aan de labels HR+ en HR TOP. De HR TOP modellen leveren een hoger rendement op dan de HR+ modellen, voornamelijk dankzij de condensatieketels. Deze zorgen voor warmte door de stoom die in de verbrandingsgassen zit te condenseren. Ze behalen ook een rendement dat 10% hoger is dan een ander hoogrendementsverwarmingsketel.
Door een toestel met dit label te kiezen, gaat u voor kwaliteit. U installeert bovendien een toestel zonder gevaren, dat de strenge technische normen en alle in België geldende voorschriften respecteert. -
Kan ik naar de rechter stappen om afschakeling te voorkomen?
Het afschakelplan is de uitvoering van het koninklijk besluit van 19 december 2002 en het ministerieel besluit van 3 juni 2005, waaraan, na 2014, aanpassingen werden aangebracht. De aangepaste teksten zijn voor advies voorgelegd aan de Raad van State en zouden in de loop van de volgende weken gepubliceerd moeten worden in het Belgisch Staatsblad.
Het zijn de Ministers van Energie en Economie die kunnen beslissen om het afschakelplan toe te passen als ultiem middel om een algemene black-out - het ongecontroleerd afschakelen van alle gebruikers door het ineenstorten van het elektriciteitssysteem als gevolg van een onevenwicht tussen de vraag naar en het aanbod van elektriciteit - te voorkomen. De elektriciteitsnetbeheerders voeren de beslissingen van de bevoegde autoriteiten uit.
-
Zal de afschakeling binnen een afschakelschijf van toepassing zijn op alle types van netten binnen die regio?
Het risico op afschakeling bestaat voor alle klanten verbonden met de distributienetten (midden en laagspanning). Klanten die rechtstreeks verbonden zijn met het hoogspanningsnet van Elia zullen daarentegen niet afgeschakeld worden, behalve wanneer ze een contract met Elia hebben om in geval van schaarste afgeschakeld te worden. Dit zogenoemd contractueel afschakelbaar vermogen zal in geval van schaarste ingezet worden alvorens over te gaan tot toepassing van het afschakelplan voor de distributienetten.
-
Hoe lang zal een afschakelperiode duren?
De tijdsduur van een afschakeling zal hoofdzakelijk afhangen van 2 parameters: enerzijds het beschikbare geproduceerde en geïmporteerde vermogen en anderzijds de geschatte totale vraag op hetzelfde moment. Een afschakeling kan nodig zijn zolang de vraag het aanbod (productie en invoer) overstijgt. Typisch kan dit 3 tot 4 uur duren, behalve in uitzonderlijke omstandigheden.
-
Zullen prioritaire klanten ook afgeschakeld worden in geval van afschakeling?
De lijst met prioritaire klanten is vastgelegd door het ministerieel besluit. In geval van een selectieve afschakeling zal de bevoorrading van de prioritaire klanten in principe niet onderbroken worden.
-
Hoe wordt aardgas tot bij u gebracht?
België produceert geen aardgas, maar 50% van de wereldreserves liggen in een straal van 5.000 km rond ons land. Aardgas wordt dus vanuit de ontginningssites op land of op zee vervoerd via gaspijpleidingen of via gastankschepen.
Bij ons bestaat het aardgastransportnet uit ondergrondse leidingen van meer dan 4.100 km. Aardgas wordt dus vervoerd zonder vervuiling te veroorzaken.
Het zijn de netbeheerders zoals ORES die de goede werking van het distributienet voor aardgas op zich nemen (hoge- en middendruk). Ze verzekeren eveneens de aansluiting van de klanten op dit net. De verkoop van aardgas wordt verzekerd door de leveranciers. -
Is het aangeraden om, vóór of tijdens een afschakelperiode, de elektronische apparatuur uit het stopcontact te halen om schade aan de apparatuur te vermijden bij de heropschakeling?
Het risico op schade aan gevoelige elektronische apparatuur wegens overspanning tijdens de herbevoorrading is heel beperkt, maar kan niet volledig worden uitgesloten. Het uit het stopcontact halen van gevoelige elektronische apparaten (bv. tv, computer) gedurende een stroomonderbreking is een goede maatregel om dit beperkte resterende risico volledig weg te werken.
-
Ik heb een nieuwe leverancier gekozen, hoe weet ik zeker dat alles nu in orde is?
U kunt dit controleren door rechtstreeks naar uw nieuwe leverancier te bellen of naar ORES op 010/48.68.99.
-
Kan ik als niet prioritaire klant toch opnieuw snel aangeschakeld worden na een afschakeling?
Ja, het is mogelijk dat uw woning gevoed wordt door dezelfde hoofdbevoorradingskabel als een prioritaire klant. Indien deze prioritaire klant na afschakeling opnieuw hervoed wordt, zal hetzelfde gelden voor jouw woning. In geval van een selectieve afschakeling zal, net zoals bij de prioritaire klant, de elektriciteitsbevoorrading van uw woning in principe niet onderbroken worden.
-
Hoe volgt u uw dossier 'werken' op?
Zodra u contact gehad hebt met een klantenadviseur van ORES kunt u uw dossier opvolgen dankzij onze onlinetool .
-
Is er een garantie dat de ledlampen die in het kader van het e-LUMin project worden geplaatst minstens 15 jaar meegaan, ofwel de door ORES voorgestelde terugbetalingsduur?
Ja, ORES garandeert dat er gedurende minstens 15 jaar geen vervangingscampagne zal zijn voor verlichtingstoestellen die in het kader van het e-LUMin project worden geplaatst, behalve indien de wet dit oplegt of indien de gemeente een zone structureel wenst te vernieuwen inclusief de openbare verlichting.
ORES heeft geen intentie het investeringsbeleid van de steden en gemeenten te bepalen.
-
Hoe moet een gemeente de vervanging van energieverslindende lampen in haar budget opnemen?
Deze uitgaven kunnen als buitengewoon worden beschouwd, aangezien dit investeringen zijn die tot energiebesparingen leiden.
Een eventuele financiering door ORES wijzigt deze verrekening niet.
-
Zal er in het kader van het e-LUMin-project dynamische verlichting worden geplaatst met aanwezigheidsdetectie?
Neen, Er wordt niet voorzien om dynamische verlichting te plaatsen aangezien dat geen interessante oplossing is op het vlak van de besparingen voor de gemeente.
- De kost van de dynamische verlichtingstoestellen wordt niet gedekt door de bijkomende energiebesparingen in vergelijking met het vooraf programmeerbaar dimmen.
- Het onderhoud van dit soort toestellen wordt niet gedekt door de ODV en de totaliteit van de onderhoudskosten zijn bijgevolg ten laste van de gemeente.
Los van de dossiers voor de plaatsing, verzet ORES zich niet tegen het plaatsen van dergelijke uitrustingen (die bedacht dienen te worden in het licht van een beleidslijn) maar die geen ROI bevatten t.o.v. de lage besparing die kan worden gedaan na de overstap naar led/dimmen.
-
Mogen de uitgaven die verband houden met het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting buiten de investeringsbeperkingen van de gemeenten geplaatst worden?
Voor 2019 dient de gemeente een rechtvaardigend dossier voor te leggen aan de toezichthoudend minister en zijn/haar goedkeuring krijgen.
Vanaf 2020 voorziet een budgettaire omzendbrief het automatisch buiten de investeringsbeperkingen plaatsen voor de dossiers van het Besluit van de Waalse Regering inzake Openbare verlichting.
De gemeente kan dan een eenvoudige informatiebrief sturen naar de toezichthoudende instantie.
-
Kan ORES de gemeenten helpen om de uitgaven i.v.m. het Besluit van de Waalse Regering als buitengewoon te beschouwen?
Ja, ORES levert gratis drie elementen om te helpen de lening als uitzonderlijk te beschouwen:
- de te volgen procedure om een uitzonderlijke toekenning van het investeringsbudget te krijgen voor de projecten i.v.m. het Besluit van de Waalse Regering
- een documentvoorstel dat naar de overheid gestuurd dient te worden, dat een argumentering bevat die de gemeente zou kunnen gebruiken om de aanvraag tot afwijking te rechtvaardigen
- een lijst met bijlagen die aan het document toegevoegd dienen te worden (plan, tabel met energiebesparingen, enz.)
-
Is het mogelijk een subsidie aan te vragen voor de dossiers van het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting?
Volgens het decreet van 4 oktober 2018 dat de bepalingen van het van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie wijzigt betreffende de toekenning van toelagen voor investeringen voor openbaar nut, kan de openbare verlichting die in aanmerking komt voor modernisering (via het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting) niet genieten van ‘FRIC’-tussenkomsten.
In het algemeen legt het verkrijgen van een toelage op dat de bouwheer en de aanbestedende overheid de begunstigde zijn van de toelage (in dit geval de stad of de gemeente). Dit mechanisme is niet compatibel met het toepassen van het Besluit van de Waalse Regering dat aan ORES voormelde opdrachten toevertrouwt (bouwheer en aanbestedende overheid). Het is dus onmogelijk (lees verboden) om een klassieke gesubsidieerde verwerking (FRIC (Fonds Régional d’Investissement Communal), PIC (Plans d’Investissements Communaux), het vroegere driejarenplan, EFRO enz.) en het Besluit van de Waalse Regering te cumuleren. -
Wat is de geldigheidsduur van de overeenkomst met ORES in het kader van het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting?
De overeenkomst met ORES (ondertekend door de gemeente) is geldig voor de volledige duur van het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting tot in 2030.
-
Wie moet de overeenkomst met ORES , Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting ondertekenen bij de gemeente?
De overeenkomst dient ondertekend te worden door de burgemeester en de algemeen directeur van de gemeente.
-
Hoe wordt de vervanging van de lampen voorzien in het Besluit van de Waalse Regering betaald?
De vervangingen worden gefinancierd met:
- de besparingen op het onderhoud van het openbare verlichtingsnet (voor het deel van ORES)
- door de verlaging van de verbruikskosten voor energie (voor het deel van de gemeente)
-
Hoe kunnen de energiebesparingen op het vlak van openbare verlichting de gemeentelijke investering dekken?
De voorziene energiebesparingen zijn gemiddeld hoger dan de investeringen. Hierdoor kan de vervanging van de lampen worden gefinancierd, maar kan er ook winst worden gegenereerd voor de gemeente.
ORES bezorgt de gemeenten bij de offerte ook een raming van de energiebesparingen.
Het is mogelijk dat de energiebesparingen de investering van de gemeente niet volledig dekken, wanneer het gekozen verlichtingstoestel geen referentieverlichtingstoestel is dat opgenomen is in de door ORES voorgestelde catalogus. -
Stelt ORES een financieringswijze voor het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting voor de gemeenten voor?
Ja, de gemeente heeft de keuze gebruik te maken van de door ORES voorgestelde financiering op 15 jaar of eigen middelen of middelen van een derde organisme aan te wenden.
-
Wanneer worden de facturen i.v.m. het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting opgesteld door ORES?
Bij een financiering op 15 jaar aangeboden door ORES wordt de factuur voor de jaarlijkse terugbetaling verstuurd in de loop van het eerste trimester van elk jaar te tellen van het jaar dat volgt op het afsluiten van het dossier.
De jaarlijkse terugbetaling gebeurt met constante annuïteiten.
Bij een financiering door derden of met eigen middelen, gebeurt de facturatie op het einde van de werken. -
Is de tussenkomst van ORES die voorzien is in 2019 dezelfde als voor het vervangen van de openbare verlichting?
De tussenkomst van ORES voorzien in 2019 is vastgelegd op €125.
Dit bedrag kan variëren om twee redenen:
- Het plafond wordt bepaald door het jaarlijks bedrag dat ORES kan toekennen aan de ODV (€10 in 2019). Deze €10 per jaar gedurende 15 jaar komt overeen met een bedrag in kapitaal van €125 met de veronderstellingen die gemaakt werden voor de intrestvoet. De interestvoet wordt jaarlijks herzien volgens de situatie van de financiële markten. Het bedrag van €125 kan dus lichtjes variëren.
- In geval van een wetswijziging of van de regels van de CWaPE kan de tussenkomst van ORES variëren. Dit wettelijk risico is vrij klein, maar kan niet worden genegeerd over de globale duur van de werken van het Besluit van de Waalse Regering (10 jaar).
-
Is de gemeente verplicht dezelfde financieringswijze aan te wenden voor de volledige duur van het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting?
Neen, de gemeente kan voor elke offerte kiezen of ze al dan niet gebruik wenst te maken van de financiering van ORES.
-
Welk percentage wordt toegepast voor de financiering van ORES?
In 2019 is dit 1,605%. De financieringstarieven voor openbare verlichting die worden toegepast voor het Besluit van de Waalse Regering liggen vast gedurende een volledig kalenderjaar. Ze worden één keer per jaar aangepast om afgestemd te worden op de markttarieven van ORES.
-
Kan de volledige offerte van het Besluit van de Waalse Regering door ORES gefinancierd worden?
Ja, de financiering van ORES dekt de volledige offerte (dossier).
Dit omvat zowel het vervangen van ODV-verlichtingstoestellen als niet ODV-verlichtingstoestellen en het vervangen van de steunen.
-
Kan de Furlan-procedure gebruikt worden voor het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting om de beheerskosten te beperken tot 16,5% i.p.v. 32%?
Neen, gezien de bouwheer en initiatiefnemer, coördinator en uitvoerder van het dossier ORES is, kan de Furlan-procedure niet toegepast worden op de dossiers van het Besluit van de Waalse Regering inzake Openbare verlichting. Deze praktijk zal alleszins niet voordelig zijn aangezien de gemeente dan niet van de ODV-tussenkomst zal kunnen genieten.
-
Is er een garantie voorzien voor de verlichtingstoestellen in het kader van het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting?
Ja. Er wordt een garantie van 15 jaar voorzien op de verlichtingstoestellen en van 10 jaar voor de arbeid te tellen vanaf de leveringsdatum.
Teneinde deze garantie te kunnen inroepen bij de leverancier, dienen de verlichtingstoestellen individueel opgevolgd te worden.
-
Waarom moeten we alle energieverslindende lichtbronnen in de Waalse openbare verlichting vervangen?
In het licht van de talrijke acties die worden ondernomen om onze energetische voetafdruk te verkleinen, heeft de Waalse regering besloten de netbeheerders de opdracht toe te vertrouwen om alle armaturen voor de openbare verlichting te moderniseren om ze zo te voorzien van de meest efficiënte technologieën.
Deze beslissing past in het kader van de evolutie van het technisch reglement Ecodesign van de EU dat nieuwe energieprestaties oplegt (beslissing die het einde inluidt van de productie van NaLP-lampen).Vanaf 2023/2024 zal het dus onmogelijk zijn om verlichtingstoestellen met deze NaLP-lampen te herstellen. Aangezien deze lampen in ieder geval vervangen dienen te worden, heeft de regering een ruimer plan opgesteld om de coherentie voor lampen te behouden en de energie-efficiëntie te verbeteren.
-
Waarom werd er voor ledtechnologie gekozen om de openbare verlichting te moderniseren?
De ledtechnologie zal weldra overal in Wallonië terug te vinden zijn. Er kan fors worden bespaard en er is minder onderhoud vereist.
Bovendien kunnen de lampen gedimd worden, waardoor de lichtintensiteit op precieze uren verminderd en vervolgens terug verhoogd kan worden. In combinatie met sensoren kan het dimmen zelfs worden aangepast wanneer iemand in de buurt van het lichtarmatuur komt, ook wel dynamische verlichting genaamd.
De gedimde led heeft een grote positieve invloed op de veiligheid, energiebesparing en ook op ecologisch vlak aangezien het nachtleven van de fauna niet wordt verstoord.
-
Welke tools worden ter beschikking gesteld van de gemeenten om over het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting te communiceren met de omwonenden?
Via papier:
- Voorbeeld van een persbericht
- Flyer om werken bekend te maken aan de buurtbewoners
Digitaal:
- Aangepaste banner voor de website, de nieuwsbrief en eventuele schermen in/aan het gemeentehuis
- Voorstellen van teksten voor sociale en een hashtag #OnPasseAuLed (vrij vertaald: #WeGaanVoorLed)
-
Welk deel van de vervanging van het Waalse verlichtingsnet wordt gedekt door het desbetreffende Besluit van de Waalse Regering?
Het toepassingsdomein is gebaseerd op het Besluit van de Waalse Regering van september 2017 inzake de vervanging van het Waalse verlichtingsnet en heeft betrekking op:
- de ODV-verlichtingstoestellen
- de niet ODV-verlichtingstoestellen
- het vervangen van de gebogen uiteinden (enkel indien nodig),
- het vervangen van de beschadigde of aan te passen paaltjes en palen en dit voor het volledige openbare verlichtingsnet van ORES.
Volgende gevallen moeten worden opgenomen in een dossier voor openbare verlichting (Besluit van de Waalse Regering) mits bijzonderheden:
- Verbeteringswerken door het toevoegen/verwijderen van bestaande verlichtingspunten op steun ten laste van het Gemeentebestuur (maximum 10 toevoegingen)
- vernieuwingswerken in het openbare verlichtingsnet indien nodig
- vervangingswerken van de verouderde palen
- vervangingswerken van lichtmasten
- vervangingswerken van DI/VU-verlichtingstoestellen
-
Over welke duur zal de vervanging van het Waalse verlichtingsnet gespreid worden?
Het Besluit van de Waalse Regering inzake openbare verlichting voorziet de vervanging over een periode van 10 jaar, van 2020 tot 2029 inbegrepen.
Het einde van de lagedruknatriumlampen werd echter door de enige producent (Philips) aangekondigd tegen half 2019, waardoor de noodzaak om bijna 100.000 armaturen te vervangen op het grondgebied van de gemeenten die door ORES bevoorraad worden, goed voor bijna een kwart van het park, versneld werd.Met het oog op het behouden van een homogene plaatsing in alle gemeenten, zal het plaatsen van deze bronnen reeds in 2019 starten.
-
Welke volgorde zal gevolgd worden voor het plaatsen van de verlichtingstoestellen van het Waalse verlichtingsnet?
ORES zal beginnen met het vervangen van de verlichtingstoestellen waarvan de economische veroudering voorzien is (lagedruknatriumlampen, enz.).
De andere criteria zijn:
- het vermogen: de verlichtingstoestellen met groot vermogen worden als eerste vervangen waardoor de gemeente snel energie kan besparen
- een plaatsing die voor alle gemeenten betaalbaar is: we streven naar geografische homogeniteit van de vervangingen
-
Hoe zal ORES de overschakeling op led organiseren?
ORES heeft een tienjarenplan opgesteld met het oog op het vervangen van 45.500 verlichtingspunten per jaar. Om dit project uit te voeren, vormden de technologische en gemeentelijke situaties het voorwerp van een analyse die op twee prioriteiten was gericht:
- de eerste 5 jaar worden 100.000 NaLP-lampen vervangen
- de meest energieverslindende lampen worden vervolgens vervangen om zoveel mogelijk energie te kunnen besparen
We gaan geleidelijk aan en in verhouding tewerk, volgens de samenstelling van de bestaande netwerken en zodanig dat er een evenwichtige vooruitgang wordt gegarandeerd in de overschakeling op led tussen alle gemeenten. Dit maakt een zekere flexibiliteit mogelijk in de plaatsingskeuze over deze periode van vijf jaar.
-
Hoe gaat het vervangen van de openbare verlichting in 2019 in zijn werk voor de gemeenten?
- De gemeente aanvaardt de offerte
- ORES voert de dossierstudies voor elke gemeente uit en bezorgt offertes die concreet de gegenereerde energiebesparingen vermelden.
- Eens de offerte aanvaard is, kunnen de eerste ledlampen worden geplaatst.
-
Waarom houdt ORES zich bezig met het vervangen van het openbare verlichtingsnet?
Als distributienetbeheerder in 75% van de Waalse steden en gemeenten houdt ORES zich vooral bezig met hun openbare verlichting. Dit houdt onderhoudsopdrachten, herstellingsopdrachten, maar ook het moderniseren van het volledige verlichtingsnet in.
-
Wat houdt het Besluit van de Waalse Regering over openbare verlichting in?
Het is een Besluit dat de praktische modaliteiten van de openbare dienstverplichtingen van de distributienetbeheerders regelt inzake het ‘Onderhoud van de openbare verlichting’.
Dit Besluit werd gewijzigd en aangevuld door de Waalse Regering op 14 september 2017. Het stelt de steden en gemeenten voor hun openbare verlichtingsnet uit te rusten met de meest recente en efficiënte lichtbronnen (zowel op het vlak van onderhoud als op het vlak van energiebesparing) via hun distributienetbeheerder.
-
Wat is een injectietarief?
Het injectietarief wordt toegepast voor de injectie van energie op het net. De prosumer betaalt dit injectietarief niet, voor hem geldt het prosumertarief.
-
Waarom is een distributietarief?
De elektriciteit en het aardgas geraken bij u via een distributienet. Dankzij het distributietarief kan de netbeheerder (zoals ORES) verschillende missies op dit net verzekeren zoals:
- de installatie, het onderhoud en het herstellen van elektrische kabels (boven- en ondergronds) die de elektriciteit tot aan de meter van de woningen brengt, maar ook de installatie van elektriciteitscabines die het mogelijk maken de wijken of industriezones van elektriciteit te voorzien.
- de aansluitingen op het net
- het plaatsen van meters voor elektriciteit en/of aardgas
- de opname van de meterstand en de verwerking van gegevens
- het herstellen en het onderhoud van de gemeentelijke openbare verlichting
-
Wat is een afnametarief ?
Het afnametarief wordt toegepast voor het gebruik van het elektriciteits - of aardgasnet.
-
Waarom een prosumertarief opzetten?
Dit tarief zorgt ervoor dat de gebruikers evenredig bijdragen tot de netkosten voor de elektriciteitsdistributie. Tot 31/12/2019 gebruiken de prosumers het net wanneer ze energie verbruiken (van zodra hun installatie geen of onvoldoende energie produceert) maar dragen ze slechts weinig bij voor de financiering van ditzelfde net.
Doelstellingen van het prosumertarief:
- het behoud en de ontwikkeling van het net garanderen
- de prosumers aanzetten meer te verbruiken tijdens de zonuren
-
Hoe werkt het prosumertarief?
Het prosumertarief geldt sinds 1 oktober 2020. Tot en met 2023 betalen de betrokken klanten dit tarief via de afrekeningsfactuur van hun leverancier. Dit tarief wordt volledig of gedeeltelijk gecompenseerd door een premie van het Waalse Gewest (die aan u wordt uitbetaald door uw distributienetbeheerder zoals ORES).
Er zijn twee berekeningsmethodes:
- U beschikt over een elektromechanische meter: Het prosumertarief is een capacitair tarief dat wordt bepaald door CwaPE en uitgedrukt in EUR/kWe en dat van toepassing is op het netto elektrisch vermogen dat door de productie-installatie kan worden ontwikkeld. CWaPE heeft algemeen bepaald dat 37,76% van de geproduceerde energie rechtstreeks door uw woning wordt verbruikt. De rest van uw verbruik, dus 62,24%, wordt op een ander moment afgenomen van het distributienet. Op deze afname wordt het prosumertarief berekend.
- U beschikt over een slimme meter met dubbele-stroomfunctie: de stroom die u in het net injecteert en de stroom die u uit het net opneemt, worden apart gemeten. Het bedrag wordt berekend op basis van het aantal bruto kWh die u daadwerkelijk uit het net hebt opgenomen.
Indien het bedrag groter is dan het hierboven uitgelegde capacitair tarief, dan wordt het capacitair tarief toegepast. Met andere woorden: steeds wordt het tarief toegepast dat voor de klant het voordeligste is.
-
Wat is een prosumer?
Een prosumer is iemand die elektriciteit verbruikt maar ook produceert. Dat betekent dat hij/zij aangesloten is op het laagspanningsdistributienet en eveneens over een gedecentraliseerde productiecentrale voor elektriciteit beschikt (bijvoorbeeld door fotovoltaïsche zonnepanelen) met een vermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA. De prosumer kan dus elektriciteit in het net injecteren, maar kan via dezelfde aansluiting ook elektriciteit afnemen.
-
Voor wie geldt het prosumertarief?
Het prosumertarief is automatisch van toepassing op alle prosumers die het laagspanningsnet gebruiken, ongeacht de gebruikte productietechnologie (fotovoltaïsche zonnepanelen, kleine installaties voor wind- of waterkracht, warmte-krachtkoppeling enz.) en met een vermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA.
-
Wat betekenen de termen A, B, C en D op mijn offerte voor werken?
U vindt alle informatie hier.
-
Hoe moet ik mijn factuur als beschermde klant lezen?
U vindt alle informatie hier.
-
Wat is het verschil tussen een maandelijkse factuur en een afrekening?
Uw energieleverancier stuurt u elke maand een elektriciteitsfactuur. Dat is de maandelijkse factuur. Deze wordt gebaseerd op een schatting van uw verbruik.
Op het einde van het jaar krijgt u een afrekening. Deze is gebaseerd op uw werkelijk elektriciteitsverbruik (gekend dankzij uw meterstand). Deze omvat de 12de maandfactuur en een ander bedrag dat bijgeteld of afgetrokken dient te worden naargelang uw verbruik.
-
Waarom is ORES mijn tijdelijke leverancier geworden?
In sommige gevallen voorzien door de regionale wetgeving levert ORES tijdelijk aan niet-beschermde klanten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer we er niet in slagen om binnen de opgelegde termijn van 40 dagen een budgetmeter te plaatsen (we herhalen dat in dergelijke gevallen de klant terugkeert naar zijn commerciële leverancier van zodra de meter geïnstalleerd is). Alles wat tijdens deze periode verbruikt werd, zal aan het maximumtarief, goedgekeurd door de CREG, worden gefactureerd.
-
Wat is het maximumtarief?
Zoals de naam het aangeeft, is het maximumtarief het hoogste tarief dat bestaat voor de levering van energie. Dit wordt om de 6 maanden berekend door de distributienetbeheerder en wordt goedgekeurd door de CREG.
Dit tarief wordt “splitted price” genoemd want het bevat de prijs van de energie waaraan de transportkosten, de distributiekosten, de heffingen en andere extra belastingen nog toegevoegd moeten worden.
-
Waarvoor dienen de tarieven voor een aansluiting?
Dankzij de toegepaste tarieven kan het volgende worden gegarandeerd:
- De aanwezigheid van opgeleide en bekwame technici De technici die voor uw aansluitingen ter plaatse komen worden voortdurend opgeleid en niet enkel op het vlak van veiligheid maar ook wat de te gebruiken methodes en de te gebruiken technieken betreft, om zo steeds in staat te zijn de werken uit te voeren volgens de regels van de kunst.
- Het werk op zich…
We voeren het gevraagde werk uit volgens uw wensen en houden rekening met uw verplichtingen (wetten, voorschriften, enz.) - Het gebruikte materiaal
Er geldt een levenslange garantie op het materiaal dat wij in het kader van onze opdrachten leveren/plaatsen. Wanneer dit verouderd is, vervangen wij dit gratis. Het gebruikte materiaal is gecertificeerd volgens de geldende wetten en voorschriften.
-
Waar kan ik de tarieven voor een aansluiting door ORES terugvinden?
U vindt alle informatie over onze tarieven voor een aansluiting hier.
-
Wat is een transporttarief?
Het transporttarief wordt toegepast voor het transport van de hoogspanningselektriciteit door transportbeheerder Elia. Het transporttarief voor aardgas (hogedruktransport wordt verzekerd door de transportbeheerder Fluxys) wordt opgenomen in het afnametarief.
-
Wat omvatten de netkosten?
De facturen voor elektriciteit en aardgas bevatten een post “netkosten” of “transport- en distributietarieven”. Deze omvat verschillende elementen:
- de netkost van het transport (voor elektriciteit)
- de kost van het Belgisch energiebeleid (federale bijdrage en strategische reserve)
- de steun aan hernieuwbare productie in België (offshore windenergie - aansluiting en groene certificaten - en groene certificaten m.b.t. fotovoltaïsche productie - Solwatt-plan)
- de taksen en heffingen
- de openbare dienstverplichtingen (ODV): installatie en beheer van de budgetmeters voor gezinnen met betaalmoeilijkheden, sociale levering
- de openbare dienstverplichtingen (ODV) inzake gemeentelijke openbare verlichting
- de netheffingen en steun aan groene energie
- het beheer van het distributienet
- de inkomstenbelasting
- het storten van dividend aan de aandeelhouders
-
Hoe weet ik welk distributietarief er in mijn gemeente wordt toegepast?
Klik hier, geef uw postcode in en download uw tarief.
-
Is het plaatsen van zonnepanelen nog rendabel?
Ja, de fotovoltaïsche zonnepanelen zijn minder duur en leveren hogere prestaties dan vroeger. Ze zijn nog steeds interessant, zelfs zonder subsidiemechanisme en met het prosumertarief.
Raadpleeg hierover het artikel van de Waalse overheid.
-
Kan ik weigeren het prosumertarief te betalen?
Neen, het prosumertarief maakte het voorwerp uit van een analyse en werd in februari 2019 goedgekeurd door de Waalse commissie voor energie, de CWaPE. De CWaPE is bevoegd voor het uitwerken van deze tarifaire methodologie en voor de goedkeuring van de tarieven voor de netbeheerders krachtens het decreet van 12 april 2001. Het is het decreet van 19 januari 2017 inzake de tarifaire methodologie dat van toepassing is op de distributienetbeerders van aardgas en elektriciteit dat meer bepaald de toepassing van deze bevoegdheid omlijnt. De CWaPE baseert zich op dit decreet, dat de redelijke bijdrage van eindklanten in de kosten voor het gebruik van het net voorziet, om het prosumertarief op te leggen.
-
Is het prosumertarief een injectietarief?
Neen, het prosumertarief wordt gebaseerd op het gebruik van het net voor afname (op de vanop het net verbruikte energie) en niet op het gebruik van het net voor het injecteren van energie. Het is dus een tarief dat wordt toegepast voor het gebruik van het distributienet met het oog op het afnemen van energie en geen injectietarief.
De tarifaire methodologie 2019-2023 voorziet geen enkel tarief voor het injecteren van elektriciteit op het distributienet voor de productie-installaties met een vermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA. -
Moet ik het prosumertarief betalen wanneer het vermogen van mijn installatie groter is dan 10 kVA?
Neen, het prosumertarief is enkel van toepassing op installaties met een vermogen van meer dan 10 kVA? Deze installaties hebben verplicht een afzonderlijke meter voor het afnemen en injecteren en betalen apart voor het afnemen en injecteren van energie in het distributienet, conform de tarieven die door de distributienetbeheerder worden toegepast.
-
Krijg ik een aparte factuur voor het prosumertarief?
Neen, dit tarief wordt voor prosumerklanten verrekend via de factuur van de elektriciteitsleverancier.
-
Vanaf wanneer geldt het prosumertarief?
Vanaf 1 oktober 2020 wordt het prosumertarief aan prosumerklanten aangerekend via de afrekeningsfactuur van de elektriciteitsleverancier.
In een eerste fase, in 2020 en 2021, wordt dit tarief voor 100% gecompenseerd door een premie van het Waalse Gewest. In 2022 en 2023 betaalt de prosumer 45,73% van het bedrag van dit tarief via zijn elektriciteitsfactuur. De rest (dus 54,27%) wordt gecompenseerd door een premie van het Waalse Gewest. U ontvangt deze premie via uw distributienetbeheerder.
ORES zal u een brief sturen met de vraag om een online formulier in te vullen. Op die manier beschikt ORES over alle gegevens die het nodig heeft om de premie te storten voor rekening van het Waalse Gewest.
-
Waarom wordt het maximumtarief toegepast?
Het maximumtarief wordt toegepast voor klanten die zich in een bijzondere situatie bevinden:
- wanneer de DNB hun sociale leverancier is, maar wanneer ze hun statuut als beschermde klant verloren hebben en nog geen andere leverancier gekozen hebben;
- wanneer de DNB hun tijdelijke leverancier wordt.
Wanneer u onderworpen wordt aan een maximumtarief, maak dan uw situatie zo snel mogelijk in orde, aangezien u, wanneer dit tarief toegepast wordt, de hoogste marktprijs betaalt voor uw energieverbruik.
-
Dekken de energiebesparingen steeds de investeringskosten van de gemeente, ook voor de lagedruknatriumlampen van 36W?
Ja, in alle gevallen, wanneer één van de ‘Maîtres-Achats’-verlichtingstoestellen wordt geplaatst, bepaald door de Technologiedienst en op basis van de prijs van de CWaPE volstaan de energiebesparingen om de investering te dekken.
Indien de gemeente beslist om een duurder model te kiezen of een model te kiezen dat meer energie verbruikt of indien de prijs waaraan de energie gekocht wordt merkelijk lager is dan de prijs van de CWaPE, dan zal de investeringskost niet kunnen worden gedekt. Dit dient geval per geval bekeken te worden.
-
Wanneer een verlichtingstoestel uit het net wordt gehaald zonder deze te vervangen, komt ORES dan toch nog tussen met de financiering van €125?
Ja, in dat geval komt ORES tussen voor een bedrag van €125.
Het demonteren wordt dus ruimschoots gedekt door de tussenkomst van ORES en de gemeente geniet dus van een maximale energiebesparing aangezien het verlichtingspunt verwijderd wordt.
-
Kan het Besluit van de Waalse Regering een jaar later worden gestart in een gemeente?
De gemeente beslist als enige over het moment waarop ze de campagne van het Besluit van de Waalse Regering wil starten. Het is echter niet aan te raden om het starten uit te stellen en dit om twee redenen:
- ORES kan niet garanderen dat de vertraging vóór 2029 weggewerkt zal zijn omwille van zijn operationele verplichtingen en die van onderaannemers. De punten die niet worden aangepakt vóór eind 2029 kunnen niet genieten van de tussenkomst van €125 van ORES.
- Elke vervanging van een verlichtingstoestel door een ledverlichtingstoestel levert een energiebesparing op voor de gemeente. Het uitstellen van de start van de vervangingscampagne zorgt er ook voor dat de besparingen worden uitgesteld.
-
In welk temperatuurgamma wordt het ledlicht verdeeld in de openbare verlichting?
ORES bestudeert voornamelijk zijn realisaties op het vlak van openbare verlichting op basis van verlichtingstoestellen die worden uitgerust met stromen van 3000K en 4000K. We sluiten niet uit dat we in bepaalde gevallen beroep zullen moeten doen op warmer wit of (iets) kouder wit (om bepaalde gebouwen tot hun recht te laten komen).
De verschillende kleurentemperaturen maken het mogelijk sfeer te creëren:- Het ‘warm’ wit komt overeen met een warme verlichting van 3000K terwijl een warmer wit (2700K) overeenkomt met de lichtsterkte op het einde van de dag. Het is de temperatuur die het meest lijkt op de oude halogeenlampen.
- Het ‘neutraal’ wit (van 4000K) is geschikt voor de standaard openbare verlichting. Het is het beste compromis tussen lichtsterkte en prestatie. Het is mogelijk om de weggebruikers te onderscheiden en de snelheid waarmee ze zich verplaatsen goed in te schatten. Voor plaatsen voor voetgangers beperken we de temperatuur tot 4500K.
- Het ‘koud tot erg koud’ wit 5500K - 6000K wordt doorgaans enkel gebruikt voor speciale toepassingen. ORES gebruikt dergelijke installaties doorgaans niet. Deze installaties vormen een biologisch risico, wat ons aanzet deze in erg specifieke gevallen te gebruiken.
We baseren ons op de aanbevelingen van Synergrid voor de officiële goedkeuring van de verlichtingstoestellen en keuren enkel die verlichtingstoestellen goed waarvan het groepsrisico het hoogst is, volgens de geldende norm. Concreet betekent dit voorschrift voor de verlichting van wegen (inclusief de voetpaden) in het merendeel van de gevallen kleurentemperaturen < 4500K.
Studies tonen aan dat de mens kleurentemperaturen van 3000 tot 4500K goe verdraagt. In noordelijk gelegen landen verkiest de bevolking warm wit (3000K) terwijl in landen die dichter tegen de evenaar liggen koud wit (4500K) verkiezen.
De verlichting van gebouwen is vaak indirect, het is mogelijk dat we in bepaalde specifieke gevallen kouder wit zullen gebruiken om het gebouw te benadrukken. In dat geval zorgen we ervoor dat er niemand in de verlichtingszone kan komen.
-
De energieprijs is erg wisselvallig, waarom worden de energiebesparingen in euro weergegeven?
De besparingen die gerealiseerd worden dienen in het dossier te worden vermeld aangezien dat één van de wettelijke voorschriften is (opgenomen in het Besluit van de Waalse Regering): de som van de besparingen moet de investering dekken. Het model is gebaseerd op de gemiddelde energieprijs die wordt berekend door de CWaPE en neemt de prijsevolutie die wordt overwogen wordt in de loop van de volgende 15 jaar mee.
-
Waarom kiest ORES voor de naam ‘e-LUMin’ voor het vervangingsprogramma van het verlichtingsnet door leds?
De naam e-LUMin bestaat uit drie delen:
- ‘e’: van elektronisch, voorvoegsel dat voor tal van moderne producten of diensten wordt gebruikt
- ‘LUM’: van Lumière (nvdr Licht in het Frans), de kern van het programma
- ‘In’: van intelligent. De modernisering van het net brengt intelligentie naar de verlichting met geprogrammeerd dimmen, ook wel dynamische verlichting genaamd.
-
Blijft de vervangingskost ook na 2019 dezelfde?
Deze kost dient elk jaar herzien te worden in functie van de strategie van de vervangingen, de verlichtingsmodellen en het geraamde percentage te vervangen palen en gebogen uiteinden.
Deze kost wordt elk jaar aan de gemeenten meegedeeld.
-
De niet ODV-verlichtingstoestellen maken deel uit van de e-LUMinperimeter. Betekent dit dat ORES ook tussenkomsten van €125 doet voor deze verlichtingstoestellen?
Neen, er bestaat geen enkele tussenkomst van ORES voor de niet-ODV-verlichtingstoestellen.
De basis van de financiële tussenkomst van ORES voor een bedrag van €125 is de onderhoudskost, die door de ODV wordt gefinancierd, zal dalen door het plaatsen van de leds en deze besparing kan worden geïnvesteerd in het vervangen zonder aan het budget voor ODV te raken. Deze redenering geldt uiteraard niet voor de niet ODV-verlichtingspunten waarvan het onderhoud volledig door de gemeente wordt betaald.
De kosten voor onderhoud en energie van de niet ODV-verlichtingstoestellen is volledig ten laste van de gemeenten, de financiering door hun zorgen wordt gedekt door deze dubbele besparing. Het vervangen van deze (niet OVD)-verlichtingstoestellen wordt in enkele jaren gedekt. -
Wat is de vervangingskost van de verlichtingstoestellen (deel gemeente en deel ORES) die werd gebudgetteerd voor 2019?
In 2019 wordt de vervangingskost per verlichtingstoestel geraamd op €425. Het dat de gemeente dient te betalen, bedraagt €300. Dit werd berekend rekening houdend met het feit dat:
- er geen of bijna geen palen of gebogen uiteinden vervangen dienen te worden
- het geplaatste model een referentiemodel is van de aanbesteding
-
Waar vind ik een laadpaal voor mijn elektrisch voertuig?
Om uw auto onderweg op te laden dient u een openbare laadpaal te gebruiken. U hebt een betaalmiddel nodig dat aanvaard wordt door de laadpaal.
Overweegt u om bij u thuis een laadstation te installeren? Check of dit mogelijk is in onze simulator!
-
Wat is het netto ontwikkelbaar elektrische vermogen?
Het netto ontwikkelbaar elektrische vermogen is het elektrische vermogen dat door de installaties voor elektriciteitsproductie wordt opgewekt vóór de eventuele omzetting in het net, verkregen door het gemiddelde vermogen van de functionele apparatuur van de installatie af te trekken van het maximaal haalbare vermogen en uitgedrukt in kWe.
Voorbeelden:Geïnstalleerd vermogen Maximaal haalbaar vermogen (uitgang van de omzetter) Netto ontwikkelbaar elektrisch vermogen 3,8 kWp 3,5 kVA 3,5 kWe 3,8 kWp 4 kVA 3,8 kWe -
kWp, kVA, kWe, kWh: Wat is dat?
kWp = kilowattpiek: Dit is de meeteenheid waarin het vermogen van een installatie (bv. fotovoltaïsche panelen) onder standaard testomstandigheden wordt uitgedrukt.
kVA = kilovoltampère: Dit is de meeteenheid waarin het maximale schijnbare elektrische vermogen van een installatie, gemeten aan de uitgang van de omzetter, wordt uitgedrukt.
kWe = kilowatt elektrisch vermogen: Dit is de meeteenheid waarin het netto ontwikkelbaar elektrische vermogen van de installatie wordt uitgedrukt.
kWh = kilowattuur: Dit is de meeteenheid waarin de hoeveelheid door de installatie geproduceerde elektrische energie en de hoeveelheid door de gebruiker verbruikte elektrische energie wordt uitgedrukt.
-
Wat is de dienst verlichting?
Met de dienst verlichting wil ORES alle prestaties voor het onderhoud en het herstellen van de openbare verlichting ten laste van de gemeenten garanderen tegen betaling van een jaarlijks vast bedrag. Deze dienst is uitsluitend gericht op gemeenten.
Op onze webstite vindt u meer info.
-
Wanneer kan de dienst verlichting geactiveerd worden?
De dienst verlichting kan voor de eerste keer geactiveerd worden op 1 januari. Gemeenten kunnen tot 31 december van dit jaar hun aansluiting bij ORES bevestigen.
-
Zijn de gemeenten verplicht om voor de standaardverlichting te kiezen?
De gemeente heeft vrije keuze voor het verlichtingstype en het -model. Het kiezen van standaardmodellen maakt het echter wel mogelijk om de interventietermijnen aanzienlijk te verkorten aan lagere kosten.
-
Wat zijn de standaardreferenties van de verlichtingsarmaturen?
Het is een model dat in 3 verschillende hoogtes en 4 verschillende kleuren (gegalvaniseerd, lichtgrijs, donker grijs en aluminium) beschikbaar is. De beschikbare configuraties kunnen meer dan 80% van de vervangingen dekken (op de wegen).
-
Wat zijn de standaardreferenties van de verlichting?
Het gaat om 2 modellen armaturen (TECEO & LUMA MINI) met verschillende vermogens en stromen. De beschikbare configuraties kunnen meer dan 80% van de vervangingen dekken.
-
Hoe worden de gemeenten op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderhoud en de herstellingen op hun openbare verlichtingspark?
De gemeenten krijgt op het einde van elk trimester een rapport met een detail van de interventies op het verlichtingspark. Dit rapport bevat eveneens de aangerekende kosten en maakt het opvolgen van de evolutie tegenover het vast bedrag van hetzelfde jaar mogelijk.
-
Hoe ziet de toestemming voor het uitvoeren van de werken er uit?
De toestemming van de gemeente aan ORES dient schriftelijk te zijn. Een gewone mail (bij voorkeur) of een brief volstaan.
-
Wie kan een beslissing nemen over de toestemming om de werken uit te voeren?
De Gemeenteraad kan de verantwoordelijkheid om de werken toe te staan doorgeven aan het College of een aan gemeenteambtenaar (directeur werken, financieel directeur, andere). De identiteit van deze personen dient te worden doorgegeven aan ORES zodat deze de meldingen kan sturen.
-
Aan wie dienen de meldingen van geplande werken te worden betaald?
ORES stuurt de meldingen van geplande werken aan de personen die door de gemeente werden aangesteld (via mail). Elke melding bevat een omschrijving van de werken die overwogen worden en een offerte.
-
Zijn herstellingen door schade aan installaties met derden inbegrepen in het berekenen van het vast bedrag?
Ja, in de mate waarin ze het voorwerp uitmaakten van een interventie van ORES, De eventuele terugbetaling door een verzekeringsmaatschappij (of derde die verantwoordelijk is) gebeurt rechtstreeks op de bankrekening van de gemeente, voor de gemeente is er dus geen impact.
-
Hoe wordt bij verzekeringsmaatschappijen de geleden schade na schade aan installaties gerecupereerd?
Voor elke herstelling stuurt ORES een offerte (zie ook Meldingen en toestemming). Het is deze offerte die aan de verzekeringsmaatschappij bezorgd dient te worden. De verzekeringsmaatschappij voert de betaling vervolgens uit op de bankrekening van de gemeente.
-
Waarom worden dossiers voor het vernieuwen van verlichtingspunten uitgesloten van de Dienst Verlichting?
De prestaties voor deze dossiers worden niet gedekt door de Dienst Verlichting. Enkel geïsoleerde en gerichte herstellingen zijn dat wel.
Het gaat hier om het vernieuwen van installaties, die eventueel versleten zijn en die beschouwd dienen te worden als bouwwerken. Voordeel voor de gemeenten: financieringsperiode van 15 of 20 jaar en desgevallend het ontvangen van subsidies.
-
Wat gebeurt er wanneer het verschil dat werd opgestapeld tussen de vaste bedragen en de kosten voor onderhoud en herstelling van openbare verlichting aanzienlijk wordt?
Na 2022 analyseert ORES de verschillen tussen de vaste bedragen die werden betaald en de kosten die werden aangerekend. Indien er aanzienlijke verschillen worden vastgesteld, wordt overgegaan tot een afstemming voor de betrokken gemeenten.
-
Kunnen er verschillen zijn tussen het vast bedrag en de kosten voor onderhoud en herstelling van het openbare verlichtingspark voor een bepaald jaar?
Gezien het vast bedrag wordt berekend op basis van historische gegevens, is er een verschil tussen het vast bedrag en de kosten van hetzelfde jaar. Dit verschil kan in het voordeel zijn van de gemeente of ORES. Dit verschil wordt opgenomen in de berekening van latere vaste bedragen zodat dit verschil in de loop van de volgende jaren verdwijnt.
-
Zijn er grote schommelingen in de kosten voor onderhoud en herstelling van de openbare verlichting?
Voor het merendeel van de gemeenten hebben we een erg grote stabiliteit van de kosten vastgesteld.
Dat is logisch rekening houdend met het feit dat deze kosten samenhangen met de gemiddelde leeftijd van het openbare verlichtingspark (evolueert weinig van jaar tot jaar) en de waarschijnlijkheid van ongevallen (is wisselvallig en statistisch gezien onderhevig aan de Wet van de Grote aantallen).
Enkel gemeenten kenden een meer uitgesproken variatie in het verleden, maar dit had veelal te maken met budgettaire redenen die een weerslag hadden op bepaalde kosten.
-
Hoe wordt de gemeente geïnformeerd over de grootte van het vast bedrag voor het volgend jaar?
Ten laatste in september van elk jaar verstuurt ORES naar elke gemeente een detail van de berekening van het vast bedrag voor het volgende jaar. Aan deze berekening wordt het detail van de prestaties voor het onderhoud en de herstellingen gevoegd die voor de referentiejaren werden uitgevoerd aan het gemeentelijke verlichtingspark.
-
Welke index wordt toegepast op het vast bedrag?
Het gaat om de index van de consumptieprijzen die door StatBel worden meegedeeld. De jaarlijkse kosten worden geïndexeerd op basis van het jaar waarvoor het vast bedrag berekend wordt. Voor het vast bedrag van 2021 komt het berekeningsjaar voor het vast bedrag overeen met 2020.
-
Waar worden de voorwaarden van de dienst verlichting gepreciseerd?
De voorwaarden voor de dienst verlichting worden uiteengezet in het charter ‘Openbare verlichting’ dat door de Raad van Bestuur van Ores werd goedgekeurd op 12 juni 2019.
-
Hoe aansluiten bij de dienst verlichting?
Het aansluiten bij de dienst verlichting gebeurt door een beslissing van de Gemeenteraad. Een kopie van het PV van het overleg wordt aan ORES bezorgd, waarna ORES de dienst activeert.
-
Op welke periode heeft de aansluiting bij de dienst verlichting betrekking?
De dienst verlichting wordt na 2022 geëvalueerd. Indien nodig zal ORES de nodige aanpassingen doen om de werkingsmodaliteiten te optimaliseren.
-
Hoe wordt het vast bedrag voor het jaar 2021 berekend?
Voor het jaar 2021 komt het vast bedrag overeen met het geïndexeerde gemiddelde van de kosten voor onderhoud en herstelling die aan de gemeenten werden gefactureerd voor de jaren 2017, 2018 en 2019.
-
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een elektronische meter die de verbruiksgegevens, zoals uw meterstanden, kan doorgeven en informatie of bevelen kan ontvangen op vraag van de klant. Deze meter biedt u nieuwe diensten zonder afspraak en zonder u overlast te bezorgen.
Alle slimme meters geven voortdurend 4 meterstanden door, ongeacht of u energie produceert (met zonnepanelen bijvoorbeeld) en ongeacht uw tariefkeuze (enkel of dubbel tarief):
- het verbruik in piekuren
- het verbruik in daluren
- de energie-injectie in piekuren
- de energie-injectie in daluren
-
Wanneer komt de digitale meter?
In 2020 begon ORES aan de eerste fase van de installatie van digitale meters.
Ze worden geïnstalleerd bij residentiële klanten die dit aanvragen (bijvoorbeeld mensen die een digitale meter met dubbele functie wensen, grootverbruikers, enz.), nieuwe prosumers (personen die een nieuwe aansluiting wensen en een nieuwe energieproductie installeren) en klanten die deel uitmaken van een campagne om de meters te vervangen. Vanaf juni 2021 kunnen nog andere klanten dit nieuwe metertype krijgen, net zoals klanten die beschikken over een meter met voorafbetalingsfunctie. Vanaf 1 januari 2023 zullen digitale meters systematisch geïnstalleerd worden in deze gevallen:
- wanneer de gebruiker van het netwerk een residentiële klant is die als wanbetaler is erkend;
- wanneer meter moet vervangen worden;
- bij een nieuwe aansluiting.
Het decreet van 19 juli 2018 bepaalt ook dat 80% van de segmenten die als prioritait zijn aangemerkt, uiterlijk tegen 31/12/2029 met een digitale meter moet zijn uitgerust. Het betreft:
- klanten met een verbruik groter dan of gelijk aan 6.000 kWh
- klanten met een energieproductie groter dan of gelijk aan 5 kWp
- de vervanging van meters met een voorafbetalingsfunctie
- openbare laadpunten
Als u tot een van deze segmenten behoort, hoeft u niets te doen. ORES zal u persoonlijk op de hoogte brengen zodra de installatie van de digitale meter bij u gepland is.
-
Hoe zit het met de invoering van de digitale meter in België en Europa ?
- In Wallonië:
- ORES heeft de laatste jaren allerlei experimenten opgezet. Eind 2022 waren er ongeveer 110.000 meters geïnstalleerd op het grondgebied van ORES.
- RESA heeft ook meer dan 30.000 digitale meters geplaatst.
- In Vlaanderen:
- Eind 2021 heeft Fluvius reeds meer dan 1.300.000 digitale meters geplaatst.
- In Brussel:
- Sibelga is ook begonnen met het installeren van digitale meters.
Werken sommige Europese landen al met digitale meters?
Ja. Italië, Finland en Zweden hebben de invoering van de digitale meters op hun grondgebied volledig afgerond.
Frankrijk heeft reeds meer dan 20 miljoen digitale elektriciteitsmeters en meer dan 2 miljoen digitale gasmeters.
Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Luxemburg en Spanje zijn ook met de volledige invoering begonnen. Net als wij heeft Duitsland voor een gesegmenteerde, d.w.z. progressieve, aanpak gekozen.
Bekijk de status van de digitale meters in Europa op de website van de Europese Commissie.
- In Wallonië:
-
Werken sommige Europese landen al met slimme meters?
Ja. Italië, Finland en Zweden hebben de invoering van de slimme meters op hun grondgebied volledig afgerond.
Frankrijk heeft reeds meer dan 20 miljoen slimme elektriciteitsmeters en meer dan 2 miljoen slimme gasmeters.
Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Luxemburg en Spanje zijn ook met de volledige invoering begonnen. Net als wij heeft Duitsland voor een gesegmenteerde, d.w.z. progressieve, aanpak gekozen.
Bekijk de status van de slimme meters in Europa op de website van de Europese Commissie.
-
Hoeveel kost de slimme meter? Wie betaalt de slimme meter?
Wanneer een slimme meter in een nieuwbouw wordt geïnstalleerd op verzoek van de klant, dan bedragen de installatiekosten van de meter € 160 excl. btw. Maar let op: deze kosten kunnen hoger liggen als er voor de vervanging van de meter ook andere wijzigingen aan uw elektriciteitsinstallatie nodig zijn.
Wanneer een slimme meter wordt geïnstalleerd ter vervanging van een bestaande meter (al dan niet bij een prosument), worden de installatiekosten van de meter (€ 160 excl. btw) gecompenseerd door een premie voor huishoudelijke klanten, zoals bepaald in het prosumentendecreet van het Waalse Gewest. Deze regeling is van kracht tot eind december 2023. Deze premie dekt echter niet de kosten voor materiaal zoals een meterkast of stroomonderbrekers. Ter informatie: deze premie wordt toegekend voor zover het door het Waalse Gewest bepaalde budget toereikend is. Na uitputting van dit budget dient de klant € 160 excl. btw te betalen voor de installatie van de meter.
Wanneer een slimme meter wordt geïnstalleerd in het kader van een vervangingscampagne door ORES (budgetmeters, op verzoek van de FOD geïnstalleerde meters, proefprojecten enz.), dan betaalt ORES de vervangingskosten.
Vergeet niet om in de fase van de prijsofferte ook het btw-attest in te vullen om het verlaagde btw-tarief van 6% te genieten.
-
Hoe weet u wanneer uw digitale meter geplaatst zal worden?
U wordt rechtstreeks door ORES op de hoogte gebracht van de voorziene datum van de installatie van uw meter.
-
Zal de slimme meter een black-out of schaarste kunnen voorkomen?
De slimme meter zal geen mogelijke black-out kunnen voorkomen. Hij zal de netbeheerder echter meer nauwkeurige informatie bezorgen over het leveren van energie (bijvoorbeeld het aantal kilowatturen die verbruikt worden door een wijk). Hij zal flexibeler kunnen reageren en beslissingen nemen die in overeenstemming zijn met de werkelijke situatie op het netwerk.
Met de slimme meter zullen de klanten ook beter geïnformeerd worden over hun verbruik. Het doel is om elke gebruiker te sensibiliseren om doeltreffender te verbruiken (rationeel energieverbruik) en zo het elektriciteitstekortrisico te verkleinen. -
In welke gevallen zullen de technici van ORES nog toegang moeten hebben tot mijn installatie?
De technici van ORES kunnen nog bij u langskomen voor sommige interventies zoals:
- het vervangen van de meter
- het verzwaren van de aansluiting
- het onderhouden van uw installatie
- …
-
Hoe werkt een slimme meter?
-
Mag ik de vervroegde plaatsing van een digitale meter vragen?
Ja. U kunt het vervangen van uw meter aanvragen via dit onlineformulier.
-
Hoe werkt de slimme meter met voorafbetalingsfunctie?
Als u uw energie betaalt vóór u die verbruikt, hebt u niet langer een andere meter nodig. Het volstaat om de functie “voorafbetaling” op uw slimme meter in te schakelen om de energie vooraf te betalen.
Ontdek meer informatie over de werking van de slimme meter met voorafbetalingsfunctie via deze link.
-
Zal het mogelijk zijn om op afstand te weten of ik thuis ben of niet?
Nee.
De gegevens die opgeslagen worden door de meter worden beschermd en niet gedeeld. Deze gegevens worden maar een keer per dag en niet in realtime op afstand opgenomen.
Naast u komen enkel volgende personen in contact met uw gegevens:
- ORES
- uw energieleverancier (enkel voor het gedeelte dat strikt gelinkt is aan de facturatie)
-
Zal ik mijn meterstanden nog kunnen raadplegen op de digitale elektriciteitsmeter?
Ja. De meter is voorzien van een scherm dat toegang geeft tot de meterstanden en de verbruiksinformatie.
Ontdek hoe u uw meterstanden leest in onze brochure.
-
Waarom is de slimme meter nodig om de uitdaging van de energietransitie aan te gaan?
De systemen om zelf te produceren (met name zonnepanelen) worden steeds talrijker, de elektrische mobiliteit breidt zich uit, de warmtepompen ook... Kortom, het gebruik van het elektriciteitsnetwerk verandert. Om de energievoorziening verder te kunnen verzekeren, moeten we het netwerk vernieuwen en investeren in de nieuwe generatie meters.
De slimme meter zal de klant een duidelijker en dynamischer beeld geven over zijn energieverbruik (dankzij een portaal om zijn verbruik te raadplegen). Dit zal hem aanzetten om betere energiegewoontes aan te nemen en beter (en zelfs minder) te verbruiken.
De meters zullen zo de actieve deelname van de verbruikers aan de markt van flexibiliteit en van de gemeenschappen van hernieuwbare energie bevorderen. Op basis van het specifieke profiel van elke klant (verbruik maar ook productie en opslag) zullen de leveranciers nieuwe diensten kunnen aanbieden en de klanten kunnen begeleiden zodat ze een actieve rol in de energietransitie zouden kunnen spelen.
-
Zal het bedrag van mijn factuur hoger worden met de slimme meter?
ORES heeft zich - bij de regulateur en tegenover de Waalse burger - verbonden tot het kleiner houden van de impact van de slimme meter op de energiefactuur dan het niveau van de inflatie en dit voor de volledige volgende tarifaire periode, m.a.w. tot in 2023.
-
Kan ORES op afstand ingrijpen op mijn meter?
Ja. De communicatiefunctie van de digitale meters is geactiveerd (wanneer dit technisch mogelijk is). Dit betekent dat uw meterstanden automatisch en op afstand worden opgenomen.
Wanneer dit het geval is, betekent dit dat uw meteropnames automatisch en op afstand worden uitgevoerd.
-
Kan de digitale meter op afstand worden afgesloten?
Momenteel is deze functionaliteit niet beschikbaar. In de toekomst zal het mogelijk zijn om de toevoer naar de meter vanop afstand af te sluiten. Maar de komst van deze nieuwe meters verandert niets aan de toepassing van de geldende regels en van de wetgeving betreffende de energieonderbreking (bijvoorbeeld bij wanbetaling). Deze onderbrekingen worden in laatste instantie gebruikt en na de klant te hebben verwittigd.
-
En wat met de wet over de bescherming van gegevens?
ORES past hiervoor de wettelijke voorschriften toe.
De energieleverancier zal over de strikt noodzakelijke gegevens beschikken voor de facturatie. Het zal eventueel mogelijk zijn dat hij over de laadcurves beschikt (geregelde opname van het vermogen dat u verbruikt, wat een nauwkeuriger beeld geeft van het verbruik) maar uitsluitend mits uitdrukkelijke toestemming van de klant. Raadpleeg de privacyverklaring voor meer info. Wenst u meer info over uw gegevens? Stuur dan een mail naar RGPD@ores.be
-
Welke functies zal mijn slimme meter in de toekomst krijgen?
Er worden geleidelijk nieuwe diensten ter beschikking gesteld. Als u over een slimme meter beschikt, dan ontvangt u een bericht zodra een nieuwe functie beschikbaar is.
Als u over een slimme meter beschikt, ontvangt u van ORES een brief, sms of e-mail wanneer de communicatiefunctie van de meter is geactiveerd.
Als u hierover geen bericht of brief ontvangt, betekent dit dat uw meter voorlopig geen communicatie tot stand brengt en dat er voor u niets verandert.
-
Welk systeem heeft ORES gekozen en waarom?
Tijdens de verschillende tests die de laatste jaren in werkelijke situaties werden uitgevoerd, konden de diensten van ORES verschillende technologieën voor het slim meten testen.
Het Waals decreet dat het plaatsen van digitale meters kadert en dat op 18 juli 2018 werd goedgekeurd, heeft voor twee nieuwe elementen gezorgd. Het eerste betreft de perimeter van de invoering met ‘prioritaire segmenten’, d.w.z. klanten bij wie het plaatsen van de meter het zinvolst is op korte termijn, terwijl de gesprekken tot dan gericht waren op een algemene invoering in Wallonië. Het tweede is een verschuiving in tijd van deze invoering: terwijl de eerste installaties voorzien werden voor 1 januari 2020, is het doel vandaag om de invoering te starten op 1 januari 2023.
In deze nieuwe context heeft ORES er voor gekozen om het programma van de digitale meters (Smart metering) aan te passen en hiervoor synergiën te ontwikkelen met de Luikse DNB (RESA) om zo de digitale meters op te nemen in een project voor heel Wallonië.
Voor deze digitale meters heeft ORES dezelfde technologie gekozen als diegene die in Vlaanderen en Brussel wordt gebruikt. De NB-loT-technologie. Het is een nieuwe communicatiestandaard "Low Power Area Network" (LPWAN of Laag-verbruik-netwerk over grote afstand) dat speciaal werd ontworpen voor het IoT (Internet of Things).
-
Welke technologie wordt er gebruikt voor de communicatiefunctie van slimme meters?
Voor deze slimme meters heeft ORES de NB-loT-technologie gekozen. Het is een nieuwe communicatiestandaard "Low Power Area Network" (LPWAN of Laag-verbruik-netwerk over grote afstand) dat speciaal werd ontworpen voor het IoT (Internet of Things).
-
Wat is een 25D60-kast?
De 25D60-kast wordt gebruikt om uw slimme meter te installeren. Lijkt op de 25S60-kast die momenteel wordt gebruikt (even groot, hoog, diep).
Het gebruik, de verzegeling en de gebruiksvoorschriften zijn dezelfde als voor een 25S60-kast.
-
Ik heb een digitale meter, maar ik heb geen elektriciteit meer. Wat te doen?
Wanneer er zich een stroomonderbreking voordoet op het distributienetwerk, werkt uw meter automatisch opnieuw eens de storing verholpen werd door onze diensten.
U vindt alle informatie over storingen en geplande stroomonderbrekingen op onze website.
Bij een kortsluiting of een overbelasting van uw elektrische installatie onderbreekt de stroomonderbreker op de voorzijde van uw meterkast de stroomtoevoer van de meter en van uw installatie.
Net zoals bij uw oude meter kunt u deze opnieuw inschakelen eens het probleem verholpen is.
-
Wat is de klantenpoort of de P1-Poort of de S1-Poort?
De P1-Poort of klantenpoort of S1-Poort is een standaard aansluitingspoort. Hiermee kunt u een leestoestel rechtstreeks aansluiten op de slimme meter.
De P1-Poort en S1-Poort zijn standaard gedeactiveerd. Ze worden enkel op uw vraag geactiveerd.
Wat is het verschil tussen de P1-poort en S1-poort?
De transmissiefrequentie van de P1-Poort is 1 meting per seconde en de seriecommunicatie (RS422) voldoet aan norm IEC13239. De transmissiefrequentie van de S1-Poort varieert tussen 2.000 en 4.000 gegevens per seconde, de seriecommunicatie (RS422) voldoet eveneens aan norm IEC13239.
Ze zijn beiden aangesloten met RJ12-kabels.
-
Wat is het verschil tussen de P1-poort en S1-poort?
De transmissiefrequentie van de P1-poort is 1 meting per seconde en de seriecommunicatie (RS422) voldoet aan norm IEC13239. De transmissiefrequentie van de S1-poort varieert tussen 2.000 en 4.000 gegevens per seconde, de seriecommunicatie (RS422) voldoet eveneens aan norm IEC13239.
Ze zijn beiden aangesloten met RJ12-kabels.
-
Mag ik de installatie van een digitale meter weigeren ?
De installatie van een digitale meter gebeurt overeenkomstig de verschillende wettelijke verplichtingen die de installatie van dit type meter voorschrijven.
U kunt weigeren om een digitale meter te laten installeren. In dat geval dient u uw weigering mee te delen vóór de installatie van de nieuwe meter, door te bellen naar 078/15.78.01. U ontvangt dan een formulier waarmee u kunt aanvragen om geen digitale meter te laten installeren. Het volstaat om dit formulier in te vullen en naar ons terug te sturen.
Als u geen digitale meter wenst, deel dit dan mee aan ORES vóór er een afspraak wordt gepland, om onnodige verplaatsingen van onze teams te vermijden.
-
Waarom geeft het scherm nachtmeterstanden weer terwijl ik enkelvoudig tarief heb?
De weergave van de meterstand staat los van uw tariefplan. Wanneer u overweegt naar een ander tariefplan over te stappen, kunt u onmiddellijk het dag- en nachttarief weergeven om zo te bekijken wat in uw geval het voordeligst is. Meer informatie over het gebruik van de digitale meter vindt u in onze brochure.
Indien u enkelvoudig tarief hebt, volstaat het om de eerste twee meterstanden op te tellen om uw totaal energieverbruik te kennen:
- 8.1: Het afnemen van energie in piekuren: het totaal aantal kilowatturen (kWh) van de verbruikte energie in piekuren
- 8.2: Het afnemen van energie in daluren: het totaal aantal kWh van de verbruikte energie in daluren
U kunt ook op de groene knop drukken om het gegeven 1.8.0 weer te geven, komt overeen met het totaal kWh verbruikte energie (som in kWh van de afgenomen energie aan dag- en nachttarief).
-
Hoe worden mijn persoonlijke gegevens beschermd?
De slimme meter geeft uw meterstanden één keer per dag door aan ORES. Deze meterstanden worden doorgegeven via een transmissiepartner die uw identiteit niet ziet. Om bescherming van uw gegevens te garanderen worden ze versleuteld van uw meter tot aan uw netbeheerder ORES.
-
Wie bewaart mijn gegevens en waarom?
U meter bewaart een historiek van 60 verbruiksdagen die enkel op vraag van uw netbeheerder toegankelijk is en enkel in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld wanneer zich een tijdelijke onderbreking van de communicatie vanop afstand voordoet). De transmissiepartner bewaart enkel de gegevens van de laatste 72 uur.
De netbeheerder (ORES) bewaart uw meterstanden op dezelfde manier als hij de klassieke meteropnames bewaart in het kader van zijn opnameverplichting.
-
Hoe kan het netto elektrisch vermogen dat door de installatie kan worden opgewekt het prosumertarief beïnvloeden?
Het capacitair prosumertarief (behalve bij klanten met een slimme meter met dubbele-stroomfunctie) wordt berekend in €/kWe. Het hangt dus af van het netto maximaal haalbaar elektrisch vermogen van de installatie.
Capacitair prosumertarief incl. btw
Uitgedrukt in €/kWe
2020
2021
2022
2023
ORES Namen
87,41
88,16
88,50
88,21
ORES Henegouwen
85,78
85,47
85,95
84,86
ORES Oost
98,63
99,39
99,26
98,53
ORES Luxemburg
89,54
90,29
90,63
91,63
ORES Verviers
98,84
98,79
99,07
97,08
ORES Waals-Brabant
78,62
79,24
79,51
79,52
ORES Moeskroen
78,81
79,67
80,31
82,26
-
Ik zal in de loop van 2022 een afrekeningsfactuur van mijn leverancier ontvangen. Zal deze factuur het prosumertarief bevatten voor het hele jaar of een voor bepaalde periode?
De facturen van energieleveranciers die in de loop van 2022 worden verstuurd, zullen rekening houden met de volledige periode, dat wil zeggen een volledig jaar, met inachtname van de maand waarin de meteropname heeft plaatsgevonden tijdens het afgelopen jaar.
-
Zal ik een aparte factuur ontvangen voor het prosumertarief?
Neen, dit tarief zal aan de prosumerklanten worden aangerekend via de afrekeningsfactuur van hun elektriciteitsleverancier. Maar de premie van het Waalse Gewest, die de betaling van het prosumertarief volledig of gedeeltelijk compenseert (tot en met 2023), ontvangt u van uw distributienetbeheerder (zoals ORES).
-
Zal ik geld moeten voorschieten om in 2020 en 2021 het prosumertarief te betalen?
Op de afrekeningsfactuur die u van uw energieleverancier zult ontvangen, zal het prosumertarief inbegrepen zijn. U dient deze factuur te betalen binnen de termijn die door uw leverancier is bepaald.
De premie van het Waalse Gewest ontvangt u via ORES binnen 30 dagen na de maand waarin uw jaarlijkse meteropname heeft plaatsgevonden.
-
Wat moet ik doen indien het vermogen van de installatie waarop het tarief gebaseerd is, niet correct is?
Als de leverancier zich op een verkeerd vermogen van de installatie heeft gebaseerd om aan u te factureren, stuur ons dan meer gegevens over uw aanvraag door het veld “bericht” van ons contactformulier in te vullen (kies hiervoor achtereenvolgens Energie produceren - Informatie - Andere).
-
Wat moet u doen om de premie van het Waalse Gewest te ontvangen?
ORES betaalt u één keer per jaar de premie in verband met uw prosumertarief voor rekening van het Waalse Gewest. Om de premie te ontvangen dient u:
- Ons uw bankrekeningnummer te bezorgen waarop wij de premie zullen storten. U vraagt de premie aan door het formulier in te vullen dat binnenkort beschikbaar is op ores.be/particulieren-en-professionals/prosumertarief. U ontvangt vervolgens een e-mail met de bevestiging van de gegevens die u hebt ingevoerd in het formulier.
- Binnen 30 dagen na de maand van uw meteropname storten wij de premie op het bankrekeningnummer dat u in het formulier hebt ingevuld.
Ter informatie: de premie die wij aan u betalen, wordt berekend op basis van het prosumertarief dat op u van toepassing is.
-
Wie kan de premie van het Waalse Gewest ontvangen?
De premie van het Waalse Gewest wordt uitbetaald aan huishoudelijke klanten (met uitzondering van klanten met het statuut van beschermde klant) die over een eigen installatie voor elektriciteitsproductie beschikken (bijvoorbeeld zonnepanelen) met een vermogen dat kleiner of gelijk is aan 10 kVA.
-
Wanneer zal ik de premie van het Waalse Gewest voor het prosumertarief ontvangen?
Uw distributienetbeheerder betaalt u de premie binnen 30 dagen na de maand van uw meteropname.
-
Is het voordeliger om een slimme meter te installeren, zodat het injecteren en afnemen van energie apart wordt gemeten?
De huidige berekeningsmethode van het prosumertarief voorziet in de toepassing van een capacitair tarief, zoals bepaald door CWaPE. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat uw woning rechtstreeks 37,76% verbruikt van de door u opgewekte energie. De rest van uw verbruik, dat wil zeggen 62,24%, wordt door u op een ander moment afgenomen van het distributienet.
Als u van oordeel bent dat uw zelfverbruik hoger ligt dan 37,76%, dan kunt u vragen om de injectie en de afname van energie apart te meten door gratis een slimme meter met dubbele-stroomfunctie te laten installeren. In dat geval worden alleen de kWh die u daadwerkelijk van het distributienet afneemt aan u aangerekend. Maar de tariefmethodologie bepaalt anderzijds ook dat steeds het voordeligste tarief wordt toegepast. Dit betekent dat het bedrag dat u dient te betalen nooit meer kan bedragen dan het capacitaire tarief.
Voor de meeste prosumers is het capacitaire tarief zoals bepaald door CWaPE het voordeligste. In dit forfait zijn al uw gebruikskosten van het net immers inbegrepen. Wilt u weten of dit tarief ook voor u interessant is? Voer dan de simulatie uit die door CWaPE werd ontwikkeld en downlaod dit Excel-bestand.
-
Wat is Connect My Home ?
ORES, de SWDE, VOO en Proximus slaan de handen in elkaar om hun klanten een nieuwe dienst te bieden: “Connect My Home”. Hiermee kunnen klanten met één aanvraag, één enkele offerte en zonder extra kosten al hun aansluitingen op één enkele dag laten uitvoeren: elektriciteit, aardgas, water, telefoon, tv en internet.
Bij een dergelijke gegroepeerde aansluiting worden de installaties van een gebouw voor elektriciteit, gas, water en telecom aangesloten op de distributienetten op het openbaar domein. Het abonnement en de ingebruikname van de telecominstallatie zijn in deze aansluiting niet inbegrepen.
Connect My Home is de ideale dienst voor de aansluiting van een nieuwbouw of van een gerenoveerd gebouw dat nooit eerder aangesloten was.
-
Welke voordelen biedt Connect My Home ?
- U dient één enkele aanvraag in voor al uw aansluitingen (tot 5 aansluitingen mogelijk);
- U staat in contact met één enkele medewerker die uw dossier van A tot Z beheert voor de 4 operatoren: ORES, de SWDE, Proximus en VOO;
- U ontvangt alle offertes in één enkele e-mail;
- Al uw aansluitingen worden op één enkele dag uitgevoerd;
- U betaalt geen extra kosten;
- De VOO- en Proximus-aansluitingen zijn gratis. Deze aansluitingen zijn alleen gratis als ze in het kader van Connect My Home worden uitgevoerd. De gratis aansluiting betekent niet dat de telecomdiensten ook in werking worden gesteld.
-
Hoe werkt Connect My Home ?
Nadat u uw Connect My Home-aanvraag hebt ingediend, onderzoeken de geselecteerde operatoren of het gelijktijdig uitvoeren van alle aansluitingen technisch en administratief mogelijk is. De Connect My Home-aansluiting is niet gegarandeerd voor alle aansluitingen die u vraagt. U ontvangt de informatie over de haalbaarheid uiterlijk wanneer u uw offerte(s) ontvangt.
-
Wie kan een Connect My Home-aanvraag indienen ?
De bouwheer of zijn vertegenwoordiger.
-
Wat moet ik doen als één van de gewenste operatoren niet beschikbaar is in mijn streek?
- Als ORES niet beschikbaar is in uw buurt, klik dan hier om uw elektriciteits- en/of gasdistributeur te vinden;
- Als de SWDE niet beschikbaar is in uw buurt, klik dan hier om uw waterdistributeur te vinden;
- Als VOO niet beschikbaar is in uw buurt, klik dan hier voor meer informatie;
- Het Proximus-netwerk is overal beschikbaar.
-
Wat gebeurt er wanneer ik mijn aanvraag verstuurd heb ?
- Uw adviseur gaat na of het nodig is dat een technische medewerker op het adres van de aansluiting komt kijken.
- De andere operatoren analyseren de mogelijkheid om alle werken gezamenlijk uit te voeren in het kader van Connect My Home.
- U ontvangt een e-mail met de beslissing over de haalbaarheid van uw aanvraag en alle offertes.
- U bevestigt uw aanvraag en stemt in met de offertes.
- Samen met uw klantenadviseur bepaalt u de datum van de werkzaamheden.
- De werken worden op één enkele dag uitgevoerd.
-
Wat is het ideale moment om mijn Connect My Home-aansluitingsaanvraag in te dienen?
We raden u aan om uw aanvraag ruim op voorhand in te dienen, minstens 2 maanden vóór de gewenste datum van uitvoering van de aansluitingen. Tijdens deze periode wordt uw aanvraag geanalyseerd, komt een technische medewerker ter plaatse, worden offertes opgesteld en naar u verzonden en worden vergunningen aangevraagd bij de bevoegde overheden.*
* Wanneer het om een standaard aansluitingsdossier gaat. -
Hoe snel wordt er contact met mij opgenomen nadat ik mijn Connect My Home-aanvraag heb ingediend ?
Wanneer u uw aansluitingsaanvraag via het webformulier indient, neemt een ORES-klantenadviseur binnen 10 werkdagen contact met u op.
-
Hoe snel zal mijn gebouw aangesloten worden ?
Tussen het moment waarop u ons laat weten dat u akkoord gaaHoe snel zal mijn gebouw aangesloten wordent met de offerte en de uitvoering van de werken liggen minimaal 21 werkdagen* voor aansluitingen die gelijktijdig in het kader van Connect My Home worden uitgevoerd. Raadpleeg voor meer informatie de termijn die vermeld is in de offerte.
* Wanneer het om “klassieke” werken gaat, dat wil zeggen een aanvraag waarvoor geen uitbreiding van het net of andere speciale voorzieningen nodig zijn.
-
Is Connect My Home overal in België beschikbaar?
De dienst Connect My Home is beschikbaar in de Waalse gemeenten waarin ORES het distributienet voor elektriciteit en/of gas beheert.
-
Hoeveel kost een Connect My Home-aansluiting?
- Aardgas - ORES: de standaardaansluiting is gratis, op voorwaarde dat het distributienet dichtbij uw woning beschikbaar is.
- Elektriciteit - ORES: het forfait voor een standaardaansluiting bedraagt € 790 excl. btw.*
- Water - SWDE: het forfait voor een standaardaansluiting bedraagt € 1755 excl. btw.**
- Telecom - Proximus en VOO: de aansluiting is gratis als ze in het kader van Connect My Home wordt uitgevoerd, dus tegelijk met de elektriciteits- en/of gasaansluiting. De gratis aansluiting omvat niet het activeren van de telecomdiensten.
* tarief 2021
** tarief 2023 -
Welke voorbereidende werken dien ik zelf uit te voeren?
Vóór wij de werken uitvoeren, dient u zelf in uw woning en/of op uw privéterrein voorbereidende werken uit te voeren. U dient bijvoorbeeld geulen te graven, de verschillende kokers op de juiste diepte te installeren, ervoor te zorgen dat uw gebouw afgesloten kan worden, enz.
Al deze voorbereidende werken staan gedetailleerd beschreven op uw offerte en praktische video’s maken alles duidelijk.
Voert u die werken liever niet zelf uit? Maak dan gebruik van de “Service +” van ORES: wij voeren de grondwerken in uw plaats uit en leggen zelf de kokers. Aarzel niet om dit aan uw ORES-klantenadviseur te vragen.
-
Hoe dien ik een aanvraag voor een Connect My Home-aansluiting in ?
U kunt uw nieuwe aansluiting rechtstreeks online indienen via connectmyhome.be.
-
Aan wie kan ik vragen stellen over mijn dossier/ mijn aansluitingswerken?
Voor al uw vragen over de aansluitingswerken kunt u steeds terecht bij uw ORES-adviseur.
-
Ben ik verplicht om een abonnement af te sluiten met de telecomoperatoren die de aansluiting met mijn gebouw hebben verwezenlijkt?
Nadat uw gebouw is aangesloten, hebt u geen enkele verplichting om een telecomabonnement te nemen. U kunt dus vragen om beide aansluitingen (Proximus / VOO) kosteloos te laten uitvoeren en achteraf op uw gemak uw operator kiezen.
-
Wanneer kan ik de telecomdiensten (tv, internet, telefoon) beginnen te gebruiken?
Zodra het gebouw is aangesloten op VOO en/of Proximus hoeft u alleen nog maar contact op te nemen met een operator naar keuze om de diensten te laten installeren die u hebt gekozen (tv-internet-telefoon). Zij zullen een technicus naar uw gebouw sturen om de diensten te activeren. U krijgt toegang tot de telecomdiensten van de gekozen operator volgens de abonnementsvoorwaarden van deze operator.
-
Kan ik mijn Connect My Home-aanvraag nog wijzigen? Indien ja, hoe?
Nadat u uw aanvraag hebt ingediend via het webformulier neemt een ORES-medewerker contact met u op. Hij geeft u al zijn of haar contactgegevens. Als u achteraf uw aanvaag nog wilt wijzigen, neemt u rechtstreeks contact op met uw klantenadviseur, telefonisch of via e-mail. U kunt ook terecht bij ons callcenter op 078/15.78.01.
-
Worden de meters en telecominstallaties automatisch geactiveerd na de Connect My Home-aansluiting?
Als u vragen hebt over de ingebruikneming van de meters en de activatie van de telecomdiensten, neem dan rechtstreeks contact op met de betrokken operator(en).
-
Ik wens uit het statuut van conjunctureel beschermde afnemer te stappen in de loop van het jaar waarin ik geniet van dit statuut en opnieuw een contract te nemen bij een commerciële leverancier, is dat mogelijk?
Ja. U dient een contract af te sluiten met een commerciële leverancier en op die manier uw statuut vroegtijdig beëindigen. ORES zal u dan informeren over het verlies van uw statuut als beschermde klant en alle bijbehorende voordelen (sociaal tarief, plaatselijke commissie voor energie, …) en u vragen dit te bevestigen vóór uw dossier aan de commerciële leverancier wordt overgedragen.
-
Kan ik toch nog het statuut van conjunctureel beschermde afnemer genieten wanneer de budgetenveloppe van het Waalse Gewest uitgeput is?
Neen, wanneer de budgetkredieten die door het Waalse Gewest werden toegekend, uitgeput zijn, dan moet de distributienetbeheerder de toekenning van het statuut weigeren.
-
Kan ik het statuut van conjunctureel beschermde afnemer voor elektriciteit én aardgas genieten?
Ja. U dient het bewijs van wanbetaling voor beide energievormen voor te leggen, tenzij het om dezelfde leverancier gaat, met één gezamenlijke factuur voor gas en elektriciteit.
-
Ik heb een budgetmeter/digitale meter met voorafbetalingsfunctie en ik ondervind moeilijkheden om mijn energiefacturen te betalen. Wat moet ik doen om het statuut van conjunctureel beschermde afnemer te genieten?
U dient contact op te nemen met uw OCMW of uw sociale dienst die u het statuut van conjunctureel beschermde afnemer toekent zonder bewijs van wanbetaling.
-
Ik beschik over een attest dat vóór 31.12.2021 is gedateerd, maar ik dien mijn aanvraag bij de distributienetbeheerder in na 31.12.2021. Zal mijn dossier worden aanvaard?
Neen, na 31.12.2021 mag geen enkele nieuwe aanvraag voor gewestelijke conjuncturele bescherming worden ingediend bij ORES, ongeacht de datum van het attest.
-
Vanaf wanneer begint de bescherming die samenhangt met het statuut van conjunctureel beschermde afnemer?
De bescherming van één jaar begint op het ogenblik dat de klant zijn aanvraag indient bij ORES.
-
Is er een uiterste datum van geldigheid van het attest van gezinssamenstelling ten opzichte van de datum waarop u de aanvraag van het statuut van conjunctureel beschermde afnemer indient?
Ja. De gezinssamenstelling moet in de maand vóór de aanvraag van het statuut zijn afgeleverd of moet na de datum van het attest zijn gedateerd.
-
Welk document is vereist om de wanbetaling vast te stellen?
Het betreft de brief waarin uw leverancier u meedeelt dat hij ORES zal vragen om een budgetmeter/slimme meter met voorafbetalingsfunctie bij u te installeren. Het gaat dus niet om de herinneringsbrief of de aanmaningsbrief voor de betaling.
-
Wat is de oudste datum die is toegelaten voor de ingebrekestellingsbrief die aan ORES moet worden bezorgd?
De ingebrekestellingsbrief moet aan de klant zijn betekend. Ter informatie: het gaat niet om de herinneringsbrief of de aanmaningsbrief voor de betaling, maar om de brief waarin uw leverancier u meedeelt dat hij ORES zal vragen om een budgetmeter/digitale meter met voorafbetalingsfunctie bij u te installeren.
-
Hoe zal de vervanging van mijn meter gebeuren als ik deel uitmaak van de proefprojecten rond slimme meting in de steden Marche-en-Famenne, Nijvel, Saint-Ghislain, Flobecq en Bergen?
ORES zal met de betrokken klanten contact opnemen om een afspraak te maken voor de vervanging van de huidige meter door de nieuwe slimme meter.
Planning:
- in 2020 en 2021 gebeurt dit voor de stad Marche-en-Famenne
- in 2021 is het de beurt aan de steden Nijvel, Saint-Ghislain, Flobecq en Bergen
-
Ik maak deel uit van de proefprojecten rond slimme meting in de steden Marche-en-Famenne, Nijvel, Saint-Ghislain, Flobecq en Bergen. Wat zal er met het toegangsplatform tot mijn gegevens gebeuren? Waarom zijn mijn gegevens niet langer beschikbaar?
De “Klanten”-portalen die in het kader van deze proefprojecten gebruikt werden, zullen binnenkort niet langer beschikbaar zijn en u zult niet langer toegang hebben tot uw gegevens, omdat die niet langer verzameld worden. Er zal u een nieuwe persoonlijke ruimte ter beschikking worden gesteld, waar u uw verbruik kunt raadplegen en nieuwe functies kunt verkrijgen.
-
Bestaan er digitale meters met voorafbetalingsfunctie voor aardgas?
Ja, net zoals de digitale elektriciteitsmeter geeft hij uw meterstanden (eenmaal per dag) automatisch door aan ORES en maakt hij het opladen mogelijk via de zone voor het beheer van voorafbetalingen.
-
Kan ik als begunstigde van een verhoogde tegemoetkoming (BVT) het statuut van conjunctureel beschermde afnemer genieten?
Zelfs als u een betaalachterstand hebt bij uw huidige commerciële afnemer hebt u geen recht op het statuut van conjunctureel beschermde afnemer. Maar als u contact opneemt met uw OCMW of een erkende sociale instelling, kunt u het statuut van conjunctureel beschermde afnemer verkrijgen. U geniet dan gedurende een jaar het sociaal tarief en het proces van installatie van een meter met voorafbetaling wordt geannuleerd.
-
Zijn apps die aan de gebruikerspoorten zijn aangesloten compatibel met de driefasige slimme meter ?
Er zijn twee soorten elektriciteitsinstallaties. In het eerste geval komen er 3 fasedraden aan op uw schakelbord (driefasig systeem 3 x 230 V), in het tweede geval ziet u 4 draden aankomen op uw schakelbord. Ook dan spreekt men over een driefasig systeem (3 x 400 V + nulleider).
Het type elektriciteitsinstallatie waarop uw meter is aangesloten, heeft gevolgen voor de weergave op de meter, voor de gegevens die de gebruikerspoorten doorsturen en voor de werking van sommige apps die op de meter worden aangesloten.
Bij een driefasige 3 x 230 V installatie staat er een sterretje boven fase L2 op de meterdisplay. Er is spanning aanwezig, maar ze wordt niet weergegeven. Nog belangrijker: de spanning op fase L2 wordt evenmin doorgegeven via de gebruikerspoorten. Toch is deze informatie noodzakelijk voor de werking van sommige apps die op de gebruikerspoorten worden aangesloten. Bij een driefasige 3 x 230 V installatie zou er dus een compatibiliteitsprobleem kunnen zijn met sommige aangesloten apps.
U vindt hierover meer informatie en gedetailleerde technische gegevens ( eMUCs – P1 en eMUCs – S1) op maakjemeterslim.be.
-
Vanaf 1 juni 2021 is een attest verplicht voor alle aanvragen van een drinkwateraansluiting. Wat dien ik hiervoor te doen?
Voor elke drinkwateraansluiting die vanaf 1 juni 2022 wordt uitgevoerd, zal de aannemer die de werken uitvoert uw aansluiting verzegelen om het debiet ervan te beperken. U dient dus een beroep te doen op een erkende certificatieorganisatie die u een CertIBEau-attest zal bezorgen (één per meter) en de verzegeling zal wegnemen. Het attest bevestigt dat uw binneninstallatie voldoet aan de wettelijke voorschriften. U vindt de lijst met certificatieorganisaties en meer informatie op deze website: https://www.certibeau.be.
-
Waarom digitale meters plaatsen?
Digitale meters worden geïnstalleerd om verscheidene belangrijke doelstellingen te bereiken:
- Voldoen aan uw behoeften:: een digitale meter is een concreet instrument dat u helpt om uw energieverbruik in de hand te houden. Hij maakt nieuwe diensten mogelijk, zoals de opname van de meterstanden op afstand, het activeren/deactiveren van de Klantpoorten, voorafbetalen op afstand en raadplegen van de myORES klantenzone, waar u onder andere uw verbruiksgegevens terugvindt.
- De energietransitie mogelijk maken: Er komen steeds meer systemen waarmee klanten zelf energie opwekken (onder andere met zonnepanelen), elektrische mobiliteit komt op gang, het aantal warmtepompen stijgt, … Kortom, de manier waarop wij het elektriciteitsnet gebruiken, verandert. Om de energiebevoorrading veilig te stellen, moet het netwerk gemoderniseerd worden en moeten we investeren in meters van een nieuwe generatie. De digitale meter geeft u een duidelijker en dynamischer beeld van uw verbruik (dankzij een portal waarop u uw verbruik raadpleegt). Daardoor kunt u sneller reageren op allerlei situaties in verband met uw energie, verbetert uw energiegebruik en verbruikt u minder. Digitale meters kunnen u ook helpen om actief deel te nemen aan de markt van de energieflexibiliteit en de community’s voor hernieuwbare energie. Uw specifieke verbruiksprofiel en uw energieproductie en -opslag stellen de leveranciers in staat om u nieuwe diensten aan te bieden en u te begeleiden om een actieve rol te spelen in de energietransitie.
- Voldoen aan verschillende wettelijke verplichtingen in verband met de installatie van digitale meters. Alle informatie hierover vindt u op de website van CWAPE en in het decreet van 19.07.2018.
-
De op afstand bediende functies functioneren niet op mijn meter. Wat moet ik doen?
Wij kunnen uw aardgasmeter alleen maar op afstand inschakelen als de hoofdschakelaar van uw elektriciteitsinstallatie open staat. U ontvangt dan een sms die bevestigt dat uw verzoek is uitgevoerd. Vervolgens dient u het volgende te doen:
- Open de hoofdafsluiter van uw aardgasinstallatie
- Druk op de bedieningsknop van uw meter om energie te ontvangen.
- Wacht tot de dichtheidstest is uitgevoerd (ongeveer 15 minuten) voor u een aardgastoestel gebruikt.
-
De op afstand bediende functies functioneren niet op mijn meter. Wat moet ik doen?
Let op: wij kunnen uw meter alleen maar op afstand inschakelen als de hoofdschakelaar van uw elektriciteitsinstallatie open staat. U ontvangt dan een sms die bevestigt dat uw verzoek is uitgevoerd. U moet dan op de bedieningsknop van uw meter drukken om elektriciteit te ontvangen.
-
Waarom wordt mijn prosumerpremie in meerdere termijnen terugbetaald?
Door een computerprobleem is het mogelijk dat de premie in verschillende termijnen wordt betaald. Dit heeft geen invloed op het totaalbedrag van de terugbetaling van uw premie.
-
Wanneer kom ik niet in aanmerking voor Connect My Home ?
Onder andere in deze gevallen is het niet mogelijk om een Connect My Home-aansluiting uit te voeren*:
- Voor een aansluiting van één of meerdere operatoren is een uitbreiding of wijziging van het distributienet nodig.
- Op het aansluitingsadres is het distributienet van één of meerdere operatoren niet aanwezig.
- Het distributienet van één of meerdere operatoren wordt aangelegd of gemoderniseerd en een aansluiting is momenteel niet mogelijk.
- Het gebouw is reeds aangesloten en voor uw aanvraag is eerst een grondige analyse door één of meerdere operatoren nodig.
- De aansluiting van één of meerdere operatoren is geen standaard aansluiting en er is eerst een grondige analyse nodig.
- Het aan te sluiten adres omvat meer dan 4 wooneenheden. Bijvoorbeeld: een gebouw met meer dan 4 appartementen, een woongroep met meer dan 4 woningen.
- Uw aanvraag is dringend en de operatoren hebben meer tijd nodig voor hun analyses dan de maximaal aanvaardbare termijn in uw planning.
- Na de analyse van uw aanvraag blijkt dat één of meerdere operatoren eerst grondwerken moeten uitvoeren op het openbaar domein.
* Onvolledige lijst
-
Van welk uur tot welk uur functioneert mijn meter uitsluitend nachttarief?
De werkingstijden hangen af van uw woonplaats (die zich in de ORES-regio bevindt) en van uw installatie. Een meter uitsluitend nachttarief functioneert over het algemeen tussen 22 uur en 7 uur of tussen 23 uur en 8 uur. Om het begin- en eindtijdstip van de werking van uw meter exclusief nachttarief te kennen, kunt u contact met ons opnemen via dit formulier.
-
Hoe kan ik mijn afspraak voor de installatie van een slimme meter wijzigen of annuleren?
U kunt dit rechtstreeks online doen via uw dossieropvolging.
Dit hebt u nodig:
- ofwel de webreferentie met maximaal 20 karakters. U vindt deze referentie in de e-mail die u hebt ontvangen als bevestiging na uw online aanvraag;
- ofwel het dossiernummer met acht cijfers, dat begint met het cijfer 4. U vindt het dossiernummer in de offerte die u van ORES hebt ontvangen.
-
Ik wil een digitale meter aanvragen en beschik nu over een meter voor uitsluitend nachttarief. Hoe verloopt dit ?
Uw elektriciteitsmeter en uw meter voor uitsluitend nachttarief worden allebei vervangen door digitale meters. Als u in aanmerking komt voor de premie van het Waalse Gewest betaalt u slechts de vervanging van één meter. Maak met enkele muiskliks op onze website een afspraak voor de installatie van uw slimme meter.
-
Ik wil overschakelen op een elektrisch voertuig. Hoe weet ik of mijn installatie voldoende is om het op te laden?
Dankzij onze simulator kunt u makkelijk zelf nagaan of uw huidige elektrische installatie voldoende is om uw (toekomstig) elektrisch/hybride voertuig op te laden. U ziet ook hoe lang het laden zal duren. Om de simulator te gebruiken hebt u uw EAN-code nodig of moet u eenvoudig de gegevens van uw meter kunnen aflezen.
-
Met welke elementen wordt er rekening gehouden om na te gaan of het mogelijk is om een elektrisch voertuig thuis op te laden?
Onze simulator gaat na of het mogelijk is om een elektrisch voertuig bij u thuis op te laden. Hij houdt daarbij rekening met verschillende factoren:
- Het elektrisch vermogen dat er beschikking staat: dit hangt af van uw installatie, of u nog andere toestellen gebruikt die veel energie nodig hebben en het moment van de dag. Gewoonlijk adviseren wij u om uw voertuig ’s nachts op te laden.
- Het type laadpaal: wij adviseren om een laadstation van één van deze 3 types te gebruiken: 3,7 kW - 7,4 kW - 11 kW, afhankelijk van het beschikbare vermogen van uw installatie. Voor zover de laadtijd niet meer dan 9 u bedraagt, verdient een minder krachtig laadstation sterk de voorkeur, om onnodige aanpassingskosten aan uw installatie te vermijden.
- De capaciteit van de batterij van uw voertuig. Die is nuttig om de laadtijd te berekenen.
- Uw zonnepanelen: als u een prosumer bent, geeft de simulator aan hoe u maximaal profiteert van de groene energie die uw panelen produceren.
-
Welke resultaten zijn er mogelijk in de simulator?
Er zijn verschillende resultaten mogelijk in onze simulator:
- Goed nieuws!
Het huidige vermogen van uw elektrische installatie is voldoende om uw voertuig thuis op te laden.
De simulator vertelt u hoe lang het zal duren om uw voertuig op te laden, wat het ideale moment is om te laden en het aanbevolen type laadstation (of versterkt stopcontact).
- Onvoldoende vermogen
U kunt jammer genoeg geen laadstation bij u thuis installeren om uw elektrisch voertuig op te laden.
De simulator stelt u alternatieven voor, zoals een slim laadstation installeren, het vermogen van uw installatie verhogen of een voertuig met een minder krachtige batterij kiezen.
- Goed nieuws!
-
Wat is een laadstation voor een elektrische auto?
Met een thuislaadstation kunt u uw auto sneller opladen dan vanuit een gewoon stopcontact. Hebt u een volledig elektrische auto? Dan raden we u aan om een laadstation van 3,7 kW, 7,4 kW of 11 kW te installeren, afhankelijk van wat mogelijk is met uw elektrische installatie en wat u nodig hebt voor de batterij van uw voertuig. Voor een plug-in hybride hoeft u niet te investeren in een laadstation (een versterkt stopcontact volstaat).
Is uw elektrische installatie voldoende om bij u thuis een laadstation te installeren? Doe de test in onze simulator!
-
Wat is een slim laadstation voor een elektrische auto?
Een slim laadstation is een thuislaadstation dat voortdurend het energieverbruik van het laadstation in evenwicht houdt met het energieverbruik van andere toestellen in uw woning. Het komt erop neer dat u uw auto kunt opladen terwijl u ook andere energieverslindende toestellen gebruikt, zonder dat dit uw installatie overbelast.
Als u over zonnepanelen beschikt, helpen sommige slimme laadstations u om uw zelfverbruik te maximaliseren door uw voertuig met zonne-energie op te laden. Op die manier hoeft u het vermogen van uw elektrische installatie niet te verhogen.
Ontdek in onze simulator of u bij u thuis een laadstation kunt installeren.
-
Wat gebeurt er wanneer u uw statuut van beschermde klant verliest en u klant bent van de sociale leverancier?
In dat geval kunt u niet langer leveringen ontvangen van de sociale leverancier. Vergeet deze dus niet te waarschuwen en te kiezen voor een nieuwe energieleverancier. In het omgekeerde geval stapt u over op het maximumtarief , en zult u opgeroepen worden voor de Lokale Energiecommissie (LEC) van uw gemeente, die kan beslissen om uw voorziening te onderbreken!
-
Mag ik een “plug-and-play” zonnepaneel installeren (≤ 10 kVA)?
Om wettelijke en veiligheidsredenen is het verboden om een zonnepaneel op uw elektriciteitsinstallatie aan te sluiten met een stekker in een stopcontact. Zonnepanelen moeten altijd met een vaste kabel rechtstreeks op een verdeelbord worden aangesloten, voorzien van een stroomonderbreker.
Bovendien geldt voor elke gedecentraliseerde productie-eenheid dat alleen door Synergrid goedgekeurd materiaal (opgesomd in document C10/26) op het elektriciteitsnet mag worden aangesloten. Na installatie van dit materiaal dient u dit aan uw distributienetbeheerder te melden met dit formulier.
-
Heb ik recht op het sociaal tarief als begunstigde van een verhoogde tegemoetkoming ?
Ja. Sinds 1 februari 2021 kunnen personen die de verhoogde tegemoetkoming genieten, aanspraak maken op het sociaal tarief voor hun elektriciteits- en gaslevering. Raadpleeg voor meer informatie de website van de FOD Economie.
Als u al beschikt over een attest van uw ziekenfonds dat u het statuut “verhoogde tegemoetkoming” geniet voor het lopende jaar, dan kan ORES uw energieleverancier worden.
Wilt u dit aanvragen? Vul dan het onderstaande formulier in en onderteken het. Stuur het formulier naar ORES, samen met een attest waaruit uw statuut van beschermde klant blijkt. Dit kan met de post naar ORES - PB 10014 - 6041 Gosselies, via e-mail naar clients@ores.be of per fax naar 071/54.96.89.