In de winter kan ook uw huis een dekentje gebruiken. Er is niets beter dan goede isolatie om warmte- en energieverlies te vermijden. We stellen u verschillende doeltreffende technieken voor om uw woning zowel zuiniger, ecologischer als comfortabeler te maken!
Laten we beginnen met de muren. Er bestaan verschillende technieken, zoals het isoleren van de binnen- of buitenmuren. Maar wist u dat u ook de spouwmuren kunt isoleren? Dit is de goedkoopste techniek, vooral voor bestaande gebouwen.
Een spouwmuur, wat is dat?
Veel Belgische huizen die tussen 1920 en 1980 gebouwd werden, hebben spouwmuren. Dit is een lege ruimte die de binnenmuur scheidt van de gevelsteen. Indien deze spouwmuur, ook luchtspouw genoemd, minstens 5 cm breed is, is het raadzaam deze te isoleren. Om te weten of uw woning spouwmuren heeft, volstaat het om het plan van uw woning te raadplegen, de totale dikte van de muren te meten aan de ramen en deuren of te kijken in de zichtbare openingen van de voegen.
Een spouwmuur laat uw woning ademen in de zomer en verkleint het risico op waterinfiltratie. Maar een spouwmuur kan echter ook het warmteverlies in uw woning verhogen.
Waarom een spouwmuur isoleren?
- Om de verwarmingskosten te verminderen... en dus uw energiefactuur jaarlijks te verlagen.
- Denk aan de planeet: minder energie verbruiken is milieuvriendelijker.
- Akoestisch en thermisch comfort: uw woning is geïsoleerd tegen koude en warmte maar ook tegen lawaai.
- • Eenvoudig en snel: de techniek is snel (vaak is één dag voldoende) en vereist geen bouwvergunning. Alles gebeurt aan de buitenzijde van uw woning, zonder dat uw gevel veranderingen ondergaat.
Het isoleren van spouwmuren, hoe gaat dat in zijn werk?
Om een spouwmuur te isoleren worden er gaten geboord in de voegen van de gevelsteen. Er worden vervolgens isolerende materialen geïnjecteerd om de luchtspouw op te vullen.
Er worden voornamelijk verschillende soorten materialen gebruikt. Enerzijds zijn er de EPS-parels. Het gaat om kleine parels in polystyreen die een hard scherm vormen eens ze in de luchtspouw geïnjecteerd worden. Anderzijds is er glaswol. Dit bestaat in de meeste gevallen uit gerecycleerd glas en vormt een compacte massa die een thermische en akoestische isolatie mogelijk maakt.
Deze twee methoden hebben waterafstotende eigenschappen (er is geen negatieve reactie wanneer de muur vochtig is) en laten stoom door, waardoor het huis in alle seizoenen kan ademen. Sommige aannemers gebruiken eveneens polyurethaanschuim (PUR), een isolerende stof die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft, maar die moeilijker te recycleren is, of ook nog rotswol. (gelijkaardig met glaswol, maar met een lagere thermische isolatiewaarde).
Spouwmuren isoleren, hoe doet u dat?
De eenvoudigste oplossing is contact opnemen met een gespecialiseerde firma. Deze kan u met zekerheid zeggen of uw muren geschikt zijn om opgevuld te worden. U dient bijvoorbeeld te controleren of:
- de luchtspouw voldoende groot is;
- de luchtspouw niet door afval verstopt wordt;
- de spouwhaken nog in goede staat en goed geplaatst zijn;
- de gevel niet geschilderd is met verf die geen waterdamp doorlaat.
Spouwmuren isoleren, hoeveel kost het?
U moet tussen 18 en 25 euro (excl. btw) per m² geïsoleerde buitengevel rekenen. Voor een gemiddelde woning dient u ongeveer 5 jaar te rekenen vooraleer u de investering via de daling van uw energiefactuur teruggewonnen hebt. In Wallonië worden echter premies toegekend.